Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Mine DUMAN
Köşe Yazarı
Mine DUMAN
 

KAYBOLAN GELENEKLER...

Sürekli şikayet ettiğimiz komşuluk ilişkileri ne yazık ki pandemi dolayısıyla daha da azaldı diyebilirim...  **** Bu konuyu yazıya dökme nedeniniz nedir diye soracak olursanız; Armağan Çağlayan'ın talk show programında konuk ettiği ünlü yazar Ayşe Kulin'i dinlediğimde çok etkilendim.  **** Kulin şöyle diyor; eskiden anneannemin yanına giderdim ve bahçesinde oynardım. Yine öyle bir gündü ve anneannem o gün çok güzel etli bir yemek yapmıştı.  **** Hemen yan komşuya seslendi ve ''Benim torun Ayşe bahçendeki eriklere imrendi, toplayıp bir tabak verir misin?'' dedi. Komşusu da ''Tabii ki ne demek' deyip bir tabak dolusu eriği anneanneme verdi.  **** Ben de anneanneme çok kızdım, ''Neden  benim adıma konuştun, ben erik istemedim ki'' diye. **** Anneannem elimden tuttu ve beni doğruca mutfağa götürdü. Erik tabağını bir güzel yıkadı ve içine de yeni pişirdiği etli yemekten bolca koyup, komşuya götürmemi istedi.  **** Sonra dedi ki; ''Bak kızım bu yemeği bizdeki bir tabakla da doğrudan götürebilirdin ama o zaman yanlış anlayabilir, gönlü kırılabilirdi. 'Bizi hakir mi gördü, kendimiz etli yemek yapamıyor muyuz' diye düşünmemeleri için böyle tatlı bir yalan uydurdum'' dedi.  **** Yıllar sonra anneannemin bu yaptığını daha iyi anladım ve o güzel yüreğine bir kez daha hayran kaldım... **** Evet, sevgili okuyucular sizlere soruyorum; günümüzde böyle düşünceye sahip kaç insan vardır? Hadi düşüncesinden vazgeçtim, kaç kişi mutfaktaki pişirdiği yemekten bir tabak da komşusuna ikram ediyor.  **** Böylesine güzel bir geleneğimiz neredeyse yok olmakla karşı karşıya... Birbirlerine yemek götürmeyi de geçtim, apartmanda yaşayanların çoğu neredeyse birbirleriyle görüşmüyor bile.  **** Asansörde karşılaşsalar bile kendi katlarına çıkana kadar selam haricinde kimse kimseyle tek kelime etmiyor.  **** Bizler şu anda bundan muzdarip olan türümüzün son örnekleriyiz diyebilirim. **** Oysa belirli bir zaman sonra bundan şikayet edecek ve özlem duyacak bir nesil de kalmayacak ortada.  **** Hatta 'Olur mu öyle şey, ne yemeği ne ikramı? Böyle gelenek mi olurmuş?' diyecekler.  **** Bu ve bunun benzeri o kadar güzel gelenek ve göreneklerimiz var ki... Üzülerek söyleyeyim, tekrarlanmayınca ve nesilden nesle aktarılmayınca birer birer kaybolup gitmesine engel olamayacağız. **** Maalesef yeni çağ hayata dair çok şey kazandırdığı gibi birçok geleneğin de yok olmasına neden oluyor...  **** En garip olanı ise bizlerin hiçbir çaba sarf etmeden bu kayboluşa öylece seyirci kalıyor olmamız. Kalın sağlıcakla...  
Ekleme Tarihi: 09 Mart 2021 - Salı

KAYBOLAN GELENEKLER...

Sürekli şikayet ettiğimiz komşuluk ilişkileri ne yazık ki pandemi dolayısıyla daha da azaldı diyebilirim... 
****
Bu konuyu yazıya dökme nedeniniz nedir diye soracak olursanız; Armağan Çağlayan'ın talk show programında konuk ettiği ünlü yazar Ayşe Kulin'i dinlediğimde çok etkilendim. 
****
Kulin şöyle diyor; eskiden anneannemin yanına giderdim ve bahçesinde oynardım. Yine öyle bir gündü ve anneannem o gün çok güzel etli bir yemek yapmıştı. 
****
Hemen yan komşuya seslendi ve ''Benim torun Ayşe bahçendeki eriklere imrendi, toplayıp bir tabak verir misin?'' dedi. Komşusu da ''Tabii ki ne demek' deyip bir tabak dolusu eriği anneanneme verdi. 
****
Ben de anneanneme çok kızdım, ''Neden  benim adıma konuştun, ben erik istemedim ki'' diye.
****
Anneannem elimden tuttu ve beni doğruca mutfağa götürdü. Erik tabağını bir güzel yıkadı ve içine de yeni pişirdiği etli yemekten bolca koyup, komşuya götürmemi istedi. 
****
Sonra dedi ki; ''Bak kızım bu yemeği bizdeki bir tabakla da doğrudan götürebilirdin ama o zaman yanlış anlayabilir, gönlü kırılabilirdi. 'Bizi hakir mi gördü, kendimiz etli yemek yapamıyor muyuz' diye düşünmemeleri için böyle tatlı bir yalan uydurdum'' dedi. 
****
Yıllar sonra anneannemin bu yaptığını daha iyi anladım ve o güzel yüreğine bir kez daha hayran kaldım...
****
Evet, sevgili okuyucular sizlere soruyorum; günümüzde böyle düşünceye sahip kaç insan vardır? Hadi düşüncesinden vazgeçtim, kaç kişi mutfaktaki pişirdiği yemekten bir tabak da komşusuna ikram ediyor. 
****
Böylesine güzel bir geleneğimiz neredeyse yok olmakla karşı karşıya... Birbirlerine yemek götürmeyi de geçtim, apartmanda yaşayanların çoğu neredeyse birbirleriyle görüşmüyor bile. 
****
Asansörde karşılaşsalar bile kendi katlarına çıkana kadar selam haricinde kimse kimseyle tek kelime etmiyor. 
****
Bizler şu anda bundan muzdarip olan türümüzün son örnekleriyiz diyebilirim.
****
Oysa belirli bir zaman sonra bundan şikayet edecek ve özlem duyacak bir nesil de kalmayacak ortada. 
****
Hatta 'Olur mu öyle şey, ne yemeği ne ikramı? Böyle gelenek mi olurmuş?' diyecekler. 
****
Bu ve bunun benzeri o kadar güzel gelenek ve göreneklerimiz var ki... Üzülerek söyleyeyim, tekrarlanmayınca ve nesilden nesle aktarılmayınca birer birer kaybolup gitmesine engel olamayacağız.
****
Maalesef yeni çağ hayata dair çok şey kazandırdığı gibi birçok geleneğin de yok olmasına neden oluyor... 
****
En garip olanı ise bizlerin hiçbir çaba sarf etmeden bu kayboluşa öylece seyirci kalıyor olmamız.
Kalın sağlıcakla...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş