Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Mine DUMAN
Köşe Yazarı
Mine DUMAN
 

Yürüme adabı

Yürüme adabı olur mu diye belki çoğunuz garipseyebilir. Ama bununda bir adabı var ve günlük hayatta işimizi kolaylaştıran bir yaşam şeklidir. ☘ Hemen hepimiz aslında farkında olmadan bu kuralı çiğneyerek bencilleşiyoruz. Buna o kadar ihtiyaç olunduğunu bizi rahatsız edecek dereceye gelince fark ediyoruz. ☘ İnsanlar yolda, sokakta, sahilde yani kısacası kalabalık ortamda yürürken şimdi sayacaklarıma dikkat etmeli ki hem kendini hem de karşısındakini rahatsız etmemeli… ☘ 1-Üç ya da daha fazla kişi yan yana ya da kol kola girerek yürünmemeli. Çünkü başkalarının da o sokaktan istifadeye hakları vardır. Sizin etrafınızdan dolaşmak zorunda olmamalı insanlar. ☘  2- Elde sigara ile yürünmemeli. Çünkü içilen sigaranın dumanı içenin yanındakinin, arkasındakinin suratına çarpıyor.  ☘ 3- Yolda koşulmama. Çünkü aceleniz varsa hızlı adımlarla yürürsünüz. Koşma yeri kaldırım değildir. Başkalarına çarpma ihtimalinizi en aza indirerek yürüyün. ☘ 4- Cadde ortasında durulup sohbet edilmemeli. Çünkü saygısızlığın en büyüklerinden birisidir bu. Sokağın-caddenin ya da kaldırımın belli bir kapasitesi var. Siz bir-iki ahbabı görüp de durursanız insanlar nereden geçecek? Maalesef çok sık rastlanıyor böylesi görüntülere. Kaldırımda yürürken durup orayı işgal etmeyin lütfen. ☘ 5- Mümkünse sağdan yürün. Çünkü herkesin karşılıklı yürüdüğü bir düzlemde insanlar ister istemez karşı karşıya gelecekler. Yol verme nezaketinin gün geçtikçe azalması bir köprüde karşılaşmış iki inatçı gibi durur. ☘ 6- Yola tükürülmemeli. Çünkü mikroplarınızı kimseye saçmayın.  ☘ 7- Geçiş üstünlüklerine dikkat edilmeli. Çünkü Yürürken karşı karşıya kaldığınız zaman öncelik hanımlarındır. Bir hanım varsa, -genç ya da yaşlı- önce ona yol verilir. Yaşlılar önceliklidir, çünkü hareketleri kısıtlı olabilir yaşlıların. Çocuklu anne-babalar çoğunlukla zorlukla ilerledikleri için onlara da yol vermek gerekir. ☘ Aslında bizi hiçbir şekilde zorlamayan aksine bizi toplumda daha da mutlu edecek bu nezaket kuralları dünyayı küçük çapta da olsa güzelleştirecektir. Bu şekilde davranmak hem adab-ı muaşerette yeri olan kurallardandır. ☘ Toplumumuzda kuralların önemini anlayan ve çevremizde bunu uygulayan insanların çoğalmasını dileğiyle kalın sağlıcakla…  
Ekleme Tarihi: 20 Haziran 2023 - Salı

Yürüme adabı

Yürüme adabı olur mu diye belki çoğunuz garipseyebilir. Ama bununda bir adabı var ve günlük hayatta işimizi kolaylaştıran bir yaşam şeklidir.

Hemen hepimiz aslında farkında olmadan bu kuralı çiğneyerek bencilleşiyoruz. Buna o kadar ihtiyaç olunduğunu bizi rahatsız edecek dereceye gelince fark ediyoruz.

İnsanlar yolda, sokakta, sahilde yani kısacası kalabalık ortamda yürürken şimdi sayacaklarıma dikkat etmeli ki hem kendini hem de karşısındakini rahatsız etmemeli…

1-Üç ya da daha fazla kişi yan yana ya da kol kola girerek yürünmemeli. Çünkü başkalarının da o sokaktan istifadeye hakları vardır. Sizin etrafınızdan dolaşmak zorunda olmamalı insanlar.
☘ 
2- Elde sigara ile yürünmemeli. Çünkü içilen sigaranın dumanı içenin yanındakinin, arkasındakinin suratına çarpıyor. 

3- Yolda koşulmama. Çünkü aceleniz varsa hızlı adımlarla yürürsünüz. Koşma yeri kaldırım değildir. Başkalarına çarpma ihtimalinizi en aza indirerek yürüyün.

4- Cadde ortasında durulup sohbet edilmemeli. Çünkü saygısızlığın en büyüklerinden birisidir bu. Sokağın-caddenin ya da kaldırımın belli bir kapasitesi var. Siz bir-iki ahbabı görüp de durursanız insanlar nereden geçecek? Maalesef çok sık rastlanıyor böylesi görüntülere. Kaldırımda yürürken durup orayı işgal etmeyin lütfen.

5- Mümkünse sağdan yürün. Çünkü herkesin karşılıklı yürüdüğü bir düzlemde insanlar ister istemez karşı karşıya gelecekler. Yol verme nezaketinin gün geçtikçe azalması bir köprüde karşılaşmış iki inatçı gibi durur.

6- Yola tükürülmemeli. Çünkü mikroplarınızı kimseye saçmayın. 

7- Geçiş üstünlüklerine dikkat edilmeli. Çünkü Yürürken karşı karşıya kaldığınız zaman öncelik hanımlarındır. Bir hanım varsa, -genç ya da yaşlı- önce ona yol verilir. Yaşlılar önceliklidir, çünkü hareketleri kısıtlı olabilir yaşlıların. Çocuklu anne-babalar çoğunlukla zorlukla ilerledikleri için onlara da yol vermek gerekir.

Aslında bizi hiçbir şekilde zorlamayan aksine bizi toplumda daha da mutlu edecek bu nezaket kuralları dünyayı küçük çapta da olsa güzelleştirecektir. Bu şekilde davranmak hem adab-ı muaşerette yeri olan kurallardandır.

Toplumumuzda kuralların önemini anlayan ve çevremizde bunu uygulayan insanların çoğalmasını dileğiyle kalın sağlıcakla…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş