Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Mine DUMAN
Köşe Yazarı
Mine DUMAN
 

BİR GELENEK KAYBOLMADAN KURUTALIM YİYELİM...

      Bir dost,akraba ziyaretinde konuşulan sohbetler bir yana, yıllar önce annelerimizin, anneannelerimizin ve babaannelerimizin kurutarak yaptığı yiyecekler dile getirildi.. ***       Herkes derin bir ah! çekip; Yaşayan yaşadıklarını, bilen ise bildiklerini anlattı.. ***         Şu an halen öğretmenlik yapan dünya tatlısı Yeşim öğretmenin patates kurutmasını anlatacağım sizlere.. Küçük yaşına rağmen kaybolmaya yüz tutmuş geleneğimizi nasıl yaşattığını (Bilmeyenler için) ***       Küçük patatesleri soyup haşladıktan sonra yuvarlak bir şekilde kızartma yapılacakmış gibi doğranır.. Büyük bir masa ya da düz zemin üzerine örtü serilir ve doğranan bu patatesler örtünün üzerine serilip güneşe bırakılır.. Ön yüz kurutulduktan sonra tek tek el ile diğer yön döndürülüp kuruma işlemi devam ettirilir. Ta ki makarna sertliğine ulaşıncaya kadar. Kurutulduktan sonra cam kavanoza koyulur ve yenmeye hazır olarak bekletilir..  ***        Sonra fırın fasulyesinden bahsedildi ve herkesin aynı anda göz bebekleri büyüdü.. O an yiyecek ağızda hissedildi, peş peşe yutkunmalar başladı.. Belli ki bu yiyecek herkes tarafından son derece sevilen bir lezzet olacak ki boş yutkunmalar bunun ispatıydı.. ***       Kıt kanaat geçinen, imkansızlıklar ve yokluk içinde aç kalabilme kaygısını ortadan kaldırmak için ortaya çıkardıkları bu yiyecekleri neden bizler yapmıyoruz ? Sizin de benim düşündüğümü söylediğinize eminim; RAHATLIKTAN..! ***       Elimizde o kadar imkanlar varken neden iç geçiririz.. Çok mu zor patlıcanı kurutmak.. Çok mu zor fasulyeyi fırınlamak.. Köydeki elmaların yerlere dökülmesini seyretmek yerine, onu da kurutamaz mıyız ? ***       Bu işlemleri en güzel yanı, kurutulan bu yiyeceklerin saklama koşulları son derece basit. Ne deep freeze istiyor, ne de derin dondurucu.. Varsa evin kileri, yoksa mutfak dolaplarında muhafaza etmek mümkün..  ***       Kendi adıma konuşmam gerekirse, bu saydıklarımın bazılarını yapmaya çalışacağım.. Hepsinden azar azar, abartmadan.. ***       Bu hatırlatmadan sonra birçok okuyucumuzun da harekete geçeceğine eminim.. ***       Kurutulmuş meyve ve sebzelerimiz bol olsun.. Kalın sağlıcakla..  
Ekleme Tarihi: 27 Ocak 2018 - Cumartesi

BİR GELENEK KAYBOLMADAN KURUTALIM YİYELİM...

      Bir dost,akraba ziyaretinde konuşulan sohbetler bir yana, yıllar önce annelerimizin, anneannelerimizin ve babaannelerimizin kurutarak yaptığı yiyecekler dile getirildi..
***
      Herkes derin bir ah! çekip; Yaşayan yaşadıklarını, bilen ise bildiklerini anlattı..
***
        Şu an halen öğretmenlik yapan dünya tatlısı Yeşim öğretmenin patates kurutmasını anlatacağım sizlere.. Küçük yaşına rağmen kaybolmaya yüz tutmuş geleneğimizi nasıl yaşattığını (Bilmeyenler için)
***
      Küçük patatesleri soyup haşladıktan sonra yuvarlak bir şekilde kızartma yapılacakmış gibi doğranır.. Büyük bir masa ya da düz zemin üzerine örtü serilir ve doğranan bu patatesler örtünün üzerine serilip güneşe bırakılır.. Ön yüz kurutulduktan sonra tek tek el ile diğer yön döndürülüp kuruma işlemi devam ettirilir. Ta ki makarna sertliğine ulaşıncaya kadar. Kurutulduktan sonra cam kavanoza koyulur ve yenmeye hazır olarak bekletilir.. 
***
       Sonra fırın fasulyesinden bahsedildi ve herkesin aynı anda göz bebekleri büyüdü.. O an yiyecek ağızda hissedildi, peş peşe yutkunmalar başladı.. Belli ki bu yiyecek herkes tarafından son derece sevilen bir lezzet olacak ki boş yutkunmalar bunun ispatıydı..
***
      Kıt kanaat geçinen, imkansızlıklar ve yokluk içinde aç kalabilme kaygısını ortadan kaldırmak için ortaya çıkardıkları bu yiyecekleri neden bizler yapmıyoruz ? Sizin de benim düşündüğümü söylediğinize eminim; RAHATLIKTAN..!
***
      Elimizde o kadar imkanlar varken neden iç geçiririz.. Çok mu zor patlıcanı kurutmak.. Çok mu zor fasulyeyi fırınlamak.. Köydeki elmaların yerlere dökülmesini seyretmek yerine, onu da kurutamaz mıyız ?
***
      Bu işlemleri en güzel yanı, kurutulan bu yiyeceklerin saklama koşulları son derece basit. Ne deep freeze istiyor, ne de derin dondurucu.. Varsa evin kileri, yoksa mutfak dolaplarında muhafaza etmek mümkün.. 
***
      Kendi adıma konuşmam gerekirse, bu saydıklarımın bazılarını yapmaya çalışacağım.. Hepsinden azar azar, abartmadan..
***
      Bu hatırlatmadan sonra birçok okuyucumuzun da harekete geçeceğine eminim..
***
      Kurutulmuş meyve ve sebzelerimiz bol olsun.. Kalın sağlıcakla..

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş