Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Emrah GEMİCİOĞLU
Köşe Yazarı
Emrah GEMİCİOĞLU
 

İLETİŞİM-SİZLİK?

    "Artık sadece iletişim araçları var, iletişimin kendisi yok." -Jean Luc Godard     İletişim Nedir?     Wikipedia'daki tanımına göre, İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir. İletişim tüm tarafların üzerinden bilgi alışverişi yapılacak ortak bir dili anlamalarına ihtiyaç duyar.     Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır. Bu süreçte geribildirim hedefleniyorsa, iletiyi gönderen başad kaynak, hedef/alımlayıcı ise sonat kaynak olarak tanımlanırlar.  ***     İletişimin başta sözlü, sözsüz ve yazılı olmak üzere bir sürü türü vardır. Bir bakış bile iletişimdir aslında. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte iletişim araçları inanılmaz derecede gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. O kadar çok imkan varken insanoğlu yine de iletişim kurmada başarısız oluyor. Hatta iletişim araçları geliştikçe insanlık daha da yalnız kalmaya başladı. Elimizdeki ileri teknoloji cep telefonu ile diğer insanlarla konuşabiliyoruz hatta görüntülü arama bile yapabiliyoruz. İnternet sayesinde onlarca konuşma ve yazışma sistemleri de mevcut. Peki bunca imkanın içinde biz neden iletişim kuramıyoruz. Ya da kurmaktan kaçınıyoruz. İnsanoğlu dumanla, güvercinle haberleşirken, iletişim kurarken daha mutluymuş. Ya da elektronik mektuplardan önce var olan gerçek mektuplar.. Hani kağıda mürekkeple özene bezene yazılan ve elimize günlerce, haftalarca sonra geçen mektup. O zaman her şey çok değerliymiş..İletişim de öyle.. Şimdi cep telefonlarıyla saniyeler içinde mesaj atıp cevap alabiliyoruz.. Bu durumun bizi çok mutlu etmesi gerekirken aksine çok mutsuzuz..  ***     Yanlış anlaşılmalar, anlaşmazlıklar ve çatışmalar.. Araştırmalara göre,günlük hayatımızda yarattığımız ve yaşadığımız sorunların yüzde 90’ı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre insanların önemli bir kısmı, işe ayırmaları gereken zaman ve enerjiyi departman savaşları, kişiler veya gruplar arası çatışmalara harcıyor, sonuçta da depresyon ve tükenmişlik duygusuyla baş başa kalıyor. Çatışma aslında hayatımızın önemli bir parçası. Peki, çatışmayı kontrol altına alıp, ona sebep olan sorunları nasıl çözülebiliriz? Konunun uzmanları, çatışmanın her zaman negatif bir durum olmadığını, kontrol altına alınırsa fırsata dönüştürülebileceğini belirtiyor. ***     ''İnsanların kullandığı en en güçlü ilaç kelimelerdir''      -Rudgard Kipling  
Ekleme Tarihi: 27 Şubat 2017 - Pazartesi

İLETİŞİM-SİZLİK?

    "Artık sadece iletişim araçları var, iletişimin kendisi yok." -Jean Luc Godard
    İletişim Nedir?
    Wikipedia'daki tanımına göre, İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir. İletişim tüm tarafların üzerinden bilgi alışverişi yapılacak ortak bir dili anlamalarına ihtiyaç duyar.
    Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır. Bu süreçte geribildirim hedefleniyorsa, iletiyi gönderen başad kaynak, hedef/alımlayıcı ise sonat kaynak olarak tanımlanırlar. 
***
    İletişimin başta sözlü, sözsüz ve yazılı olmak üzere bir sürü türü vardır. Bir bakış bile iletişimdir aslında. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte iletişim araçları inanılmaz derecede gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. O kadar çok imkan varken insanoğlu yine de iletişim kurmada başarısız oluyor. Hatta iletişim araçları geliştikçe insanlık daha da yalnız kalmaya başladı. Elimizdeki ileri teknoloji cep telefonu ile diğer insanlarla konuşabiliyoruz hatta görüntülü arama bile yapabiliyoruz. İnternet sayesinde onlarca konuşma ve yazışma sistemleri de mevcut. Peki bunca imkanın içinde biz neden iletişim kuramıyoruz. Ya da kurmaktan kaçınıyoruz. İnsanoğlu dumanla, güvercinle haberleşirken, iletişim kurarken daha mutluymuş. Ya da elektronik mektuplardan önce var olan gerçek mektuplar.. Hani kağıda mürekkeple özene bezene yazılan ve elimize günlerce, haftalarca sonra geçen mektup. O zaman her şey çok değerliymiş..İletişim de öyle.. Şimdi cep telefonlarıyla saniyeler içinde mesaj atıp cevap alabiliyoruz.. Bu durumun bizi çok mutlu etmesi gerekirken aksine çok mutsuzuz.. 
***
    Yanlış anlaşılmalar, anlaşmazlıklar ve çatışmalar.. Araştırmalara göre,günlük hayatımızda yarattığımız ve yaşadığımız sorunların yüzde 90’ı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre insanların önemli bir kısmı, işe ayırmaları gereken zaman ve enerjiyi departman savaşları, kişiler veya gruplar arası çatışmalara harcıyor, sonuçta da depresyon ve tükenmişlik duygusuyla baş başa kalıyor. Çatışma aslında hayatımızın önemli bir parçası. Peki, çatışmayı kontrol altına alıp, ona sebep olan sorunları nasıl çözülebiliriz? Konunun uzmanları, çatışmanın her zaman negatif bir durum olmadığını, kontrol altına alınırsa fırsata dönüştürülebileceğini belirtiyor.
***
    ''İnsanların kullandığı en en güçlü ilaç kelimelerdir'' 
    -Rudgard Kipling

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş