Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Emrah GEMİCİOĞLU
Köşe Yazarı
Emrah GEMİCİOĞLU
 

SALDA GÖLÜ’NE NE OLDU?

Türkiye'nin Malldivler’i olarak bilinen Salda Gölü’nün son hali görenleri üzdü.  x Salda Gölü Koruma Derneği’nin paylaştığı görüntülerle göldeki suların çekildiği ve gölün adeta bir bataklığa döndüğü görüldü. x Bilindiği üzere 2019 yılında Salda Gölü millet bahçesi yapılmıştı. x Salda Gölü’nde bölgenin doğallığını bozan projeler ve kuraklık nedeniyle su seviyesinin çekilmeye başladığı iddia edilmişti. x Birçok haberde ise geçen yıl civar köylerin kanalizasyon suyunun bölgeye akmaya devam ettiği söylenmişti. x Salda Gölü Koruma Derneği, yetkililerin göldeki suyun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylediklerini hatırlatarak, Salda Gölü’nü korumak için; “Millet Bahçesi projesi iptal edilsin, beyaz kumlara basılmasın, göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akmasın ve göl çevresindeki yapılaşmanın durdurulmasını” da içeren 8 talebini duyurmuştu. x Salda Gölü Koruma Derneği'nin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla büyüyen tepkilerle beraber Dernek Başkanı Osman Şakar göldeki suyun son 10 yılda hızlı bir şekilde çekildiğini belirterek; “Daha önceki yıllarda kuraklık sebebiyle göl çekilmişti. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmemiş. Hatta bir metre kadar çekilmiş. Su çekilen yerlere dağdan sular gelmesiyle o bölge bataklık görünümünü kazanmış. Göl, özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu durumun nedenleri olarak daha önceki yıllardaki kuraklık ve zirai tarımda kullanılmak üzere kuyu sondajı yapılmasını görüyoruz” ifadelerini kullandı. x Salda Gölü için NASA'dan da bir açıklama yapılmış ve şu ifadelere yer verilmişti: “Bu fotoğraftaki kayalar, bilim insanlarının Kızıl Gezegen’in milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye’deki Salda Gölü kıyısını süslüyor. Sudaki mineralleri ve tortuları hapseden mikroplar tarafından zamanla oluşan bu deniz kıyısındaki konum, gezegenimizdeki yaşamın bilinen en eski fosilleşmiş kayıtlarından bazılarını sağlıyor. Bilim insanları, Dünya’daki mikrobiyal fosilleri inceleyerek, milyarlarca yıl önce Mars’ta akan su ve tortulardan mikrobiyal yaşam belirtilerini daha iyi tespit edebileceklerini umuyorlar" x Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;  "Salda’da çöp yığınları varken, kumsalda araçlar gezerken ortada olmayanlar; biz Salda’ya sahip çıkınca çevreci olduklarını hatırladılar. Salda Gölü'müzde koruma alanı içinde olmayan belli noktalarında mevsimsel gerekçelerle gerçekleşen su çekilmesi, insan kaynaklı değildir" dedi. Yorum sizin…  
Ekleme Tarihi: 20 Mayıs 2022 - Cuma

SALDA GÖLÜ’NE NE OLDU?

Türkiye'nin Malldivler’i olarak bilinen Salda Gölü’nün son hali görenleri üzdü. 
x
Salda Gölü Koruma Derneği’nin paylaştığı görüntülerle göldeki suların çekildiği ve gölün adeta bir bataklığa döndüğü görüldü.
x
Bilindiği üzere 2019 yılında Salda Gölü millet bahçesi yapılmıştı.
x
Salda Gölü’nde bölgenin doğallığını bozan projeler ve kuraklık nedeniyle su seviyesinin çekilmeye başladığı iddia edilmişti.
x
Birçok haberde ise geçen yıl civar köylerin kanalizasyon suyunun bölgeye akmaya devam ettiği söylenmişti.
x
Salda Gölü Koruma Derneği, yetkililerin göldeki suyun A kalite, içme suyuna yakın olduğunu söylediklerini hatırlatarak, Salda Gölü’nü korumak için; “Millet Bahçesi projesi iptal edilsin, beyaz kumlara basılmasın, göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akmasın ve göl çevresindeki yapılaşmanın durdurulmasını” da içeren 8 talebini duyurmuştu.
x
Salda Gölü Koruma Derneği'nin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla büyüyen tepkilerle beraber Dernek Başkanı Osman Şakar göldeki suyun son 10 yılda hızlı bir şekilde çekildiğini belirterek; “Daha önceki yıllarda kuraklık sebebiyle göl çekilmişti. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmemiş. Hatta bir metre kadar çekilmiş. Su çekilen yerlere dağdan sular gelmesiyle o bölge bataklık görünümünü kazanmış. Göl, özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu durumun nedenleri olarak daha önceki yıllardaki kuraklık ve zirai tarımda kullanılmak üzere kuyu sondajı yapılmasını görüyoruz” ifadelerini kullandı.
x
Salda Gölü için NASA'dan da bir açıklama yapılmış ve şu ifadelere yer verilmişti: “Bu fotoğraftaki kayalar, bilim insanlarının Kızıl Gezegen’in milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye’deki Salda Gölü kıyısını süslüyor. Sudaki mineralleri ve tortuları hapseden mikroplar tarafından zamanla oluşan bu deniz kıyısındaki konum, gezegenimizdeki yaşamın bilinen en eski fosilleşmiş kayıtlarından bazılarını sağlıyor. Bilim insanları, Dünya’daki mikrobiyal fosilleri inceleyerek, milyarlarca yıl önce Mars’ta akan su ve tortulardan mikrobiyal yaşam belirtilerini daha iyi tespit edebileceklerini umuyorlar"
x
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;  "Salda’da çöp yığınları varken, kumsalda araçlar gezerken ortada olmayanlar; biz Salda’ya sahip çıkınca çevreci olduklarını hatırladılar. Salda Gölü'müzde koruma alanı içinde olmayan belli noktalarında mevsimsel gerekçelerle gerçekleşen su çekilmesi, insan kaynaklı değildir" dedi.
Yorum sizin…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş