Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Emrah GEMİCİOĞLU
Köşe Yazarı
Emrah GEMİCİOĞLU
 

GENÇLER NEDEN ÜLKEDEN GİTMEK İSTİYOR?

Son günlerde herkesin sıkça duyduğu şeylerden biri de gençlerin ülkeden gitmek istediği yönündeki söylemler. Özellikle sosyal medyada bununla ilgili binlerce paylaşım yer alıyor. x Birçok üniversite mezunu ve iyi eğitim almış genç, sosyal medyada; “Türkiye bir doktor, öğretmen, avukat, mühendis, gazeteci, diş hekimi, mimar vs. kaybetti ama Avrupa bir garson, kasiyer, işçi vs. kazandı” diye pasaportlarıyla havaalanlarında çekilmiş fotoğraflar paylaşıyor. Ülkemiz için üzücü bir durum olsa da gençlerin açısından bu bir kurtuluş olarak görülüyor.  x Konuyla ilgili Türkiye’de gençlere yönelik yapılan birkaç anket bulunuyor. MAK tarafından hazırlanan Gençlik araştırması, 18-29 yaş grubu arasında ve 71 ilde yapılmış. Bunun yanında araştırmada TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi de yapılmış. Bir diğer güncel anket olan ve SODEV tarafından hazırlanan Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu ise, 15-25 yaş grubu arasındaki gençleri dahil ediyor. Bu araştırma için 12 ilde 600 genç ile görüşülmüş. x MAK tarafından yapılan araştırmada, gençlerin aslında ülke gündemi ile yakından ilgili oldukları ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 25,9 istihdam oranı ise 30,4. Ne eğitimde bulunan ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise %29,8. SODEV raporuna göre, gençlerin %69,2’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor.  x Özellikle bölgesel eşitsizlikler ve işsizlik oranı ekonomik bağımsızlığı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Gençlerin %79,3’ü, Türkiye’de bir gencin yetenekli olsa da torpili olan bir gencin onun önüne geçebileceğini düşünüyor. Yetenekli bir gencin başarılı olacağı ve mutlaka bir yere geleceğine ilişkin inanç %20,7. Yani gençlerin çoğu fırsat eşitliğinin bulunmadığını düşünüyor. x MAK raporuna göre, gençlerin %76,2’si daha iyi iş ve daha iyi eğitim amacıyla yurt dışına gitmek istiyor. Bu nedenle, pek çok eğitim kurumu eğitimin bir kısmının yurt dışında devam ettirebilecekleri programlar öneriyor. SODEV raporunda ise, Türkiye’de gençlerin %62,5’i yurtdışına yerleşip orada yaşamak istiyor. x Evet, her şey ortada; birçok genç ilk fırsatta daha iyi şartlarda çalışmak ve yaşamak için ülkeden ayrılmayı düşünüyor.  Çoğu genç ise her şeye rağmen ülkede kalmayı ve şartların iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını tercih edeceğini belirtiyor.  x Tercihler farklı olsa da tek bir ortak nokta var. Maddi ve mental olarak iyi şartlarda çalışmak, çalışmalarının karşılığını almak ve özgürce yaşamak…  
Ekleme Tarihi: 29 Nisan 2022 - Cuma

GENÇLER NEDEN ÜLKEDEN GİTMEK İSTİYOR?

Son günlerde herkesin sıkça duyduğu şeylerden biri de gençlerin ülkeden gitmek istediği yönündeki söylemler. Özellikle sosyal medyada bununla ilgili binlerce paylaşım yer alıyor.
x
Birçok üniversite mezunu ve iyi eğitim almış genç, sosyal medyada; “Türkiye bir doktor, öğretmen, avukat, mühendis, gazeteci, diş hekimi, mimar vs. kaybetti ama Avrupa bir garson, kasiyer, işçi vs. kazandı” diye pasaportlarıyla havaalanlarında çekilmiş fotoğraflar paylaşıyor. Ülkemiz için üzücü bir durum olsa da gençlerin açısından bu bir kurtuluş olarak görülüyor. 
x
Konuyla ilgili Türkiye’de gençlere yönelik yapılan birkaç anket bulunuyor. MAK tarafından hazırlanan Gençlik araştırması, 18-29 yaş grubu arasında ve 71 ilde yapılmış. Bunun yanında araştırmada TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi de yapılmış. Bir diğer güncel anket olan ve SODEV tarafından hazırlanan Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu ise, 15-25 yaş grubu arasındaki gençleri dahil ediyor. Bu araştırma için 12 ilde 600 genç ile görüşülmüş.
x
MAK tarafından yapılan araştırmada, gençlerin aslında ülke gündemi ile yakından ilgili oldukları ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı 25,9 istihdam oranı ise 30,4. Ne eğitimde bulunan ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise %29,8. SODEV raporuna göre, gençlerin %69,2’si ekonomik olarak ailesine bağımlı yaşıyor. 
x
Özellikle bölgesel eşitsizlikler ve işsizlik oranı ekonomik bağımsızlığı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Gençlerin %79,3’ü, Türkiye’de bir gencin yetenekli olsa da torpili olan bir gencin onun önüne geçebileceğini düşünüyor. Yetenekli bir gencin başarılı olacağı ve mutlaka bir yere geleceğine ilişkin inanç %20,7. Yani gençlerin çoğu fırsat eşitliğinin bulunmadığını düşünüyor.
x
MAK raporuna göre, gençlerin %76,2’si daha iyi iş ve daha iyi eğitim amacıyla yurt dışına gitmek istiyor. Bu nedenle, pek çok eğitim kurumu eğitimin bir kısmının yurt dışında devam ettirebilecekleri programlar öneriyor. SODEV raporunda ise, Türkiye’de gençlerin %62,5’i yurtdışına yerleşip orada yaşamak istiyor.
x
Evet, her şey ortada; birçok genç ilk fırsatta daha iyi şartlarda çalışmak ve yaşamak için ülkeden ayrılmayı düşünüyor.  Çoğu genç ise her şeye rağmen ülkede kalmayı ve şartların iyileştirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını tercih edeceğini belirtiyor. 
x
Tercihler farklı olsa da tek bir ortak nokta var. Maddi ve mental olarak iyi şartlarda çalışmak, çalışmalarının karşılığını almak ve özgürce yaşamak…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş