Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
AHMETCAN KOÇAK
Köşe Yazarı
AHMETCAN KOÇAK
-
 

Sat şarabı geç Arap’ı

Sen elindeki imkanları değerlendirme sonra acayip projelere milyar dolarlar gömüp para kazanmayı bekle… Çok beklersin! Bakın; Türkiye, Fransa’nın ardından dünyanın ikinci büyük üzüm ekim alanına sahip… Miktar olaraküzüm üretimi bakımından ise dünya dördüncüsü… x Peki Türkiye ne yapıyor bu üzümü? Dalından kopardığın gibi satıyor. Haliyle para falan kazanamıyor. Yüzde 30’unu yiyor, yüzde 35’ini kurutuyor, yüzde 33’ünü pekmez, pestil, sucuk, şıra yapıyor. Yahu dünyada kaç ülke senden üzüm sucuğu talep ediyor? İspanya, Portekiz ve İtalya’da üretilen üzümlerin yüzde 90’ı şaraba dönüşüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 3’te kalıyor! x Üstelik bizim şaraplık üzüm üretim maliyetimiz diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük. Fransa yılda ortalama 10 milyar dolarlık şarap ihraç ederken, İtalya’nın ihracatı 7 milyar doları buluyor. Sattıkları bildiğin çöpsüz üzüm… Oysa bizim bütün tarım ürünleriihracatımızın toplamı 18 milyar dolar. Bu kadar ihracat yapabilmek için bile tarım sektörünün kullandığı kredi 80 milyar lira… x Şarap ihracatımız ne kadar? Hepi topu 12 milyar dolar! Trabzonspor Yusuf Yazıcı’yı 18 milyon euroya satmıştı! Nüfusun çoğunluğu Müslüman olan ülkede bu normal diyeceksiniz, şeriat ülkesi olan Malezya yılda 40 milyon dolar tutarında şarap ihraç ediyor!  x Bu topraklarda tarih boyunca şarap yapılıp satılmış ancak hiç bu kadar kötü bir döneme rastlanılmamış! Ülkede şarap testisine rastlanmadık arkeolojik kazı yok! Nitekim ülkemizde binin üzerinde üzüm çeşidi var. Dünyanın hiçbir ülkesinin ulaşamayacağı inanılmaz bir şarap yelpazesine sahip olabililiriz. Zira Fransa’nın bir köyü kadar bile değiliz!  x Biz ne yapıyoruz? Şarap deyince vergi üstüne vergi koyuyoruz. Üretimi caydırıyor, üreteni cezalandırıyoruz. Orada da amaç vergi toplamak değil, vaz geçirmek! Hesaplayın… On şişe kaliteli şarap fiyatına bir buzdolabı alınır. Elli kat fazla para kazanılır.  x Hal böyleyken, Erdoğan; “Kimse bize akıl vermesin, akıllarını kendilerine saklasınlar” diyor, sonra taş, toprağı kazıp milyar dolarları beşli çeteye peşkeş çekiyor. Hala neyin iddiasındalar? İyi yönetilmiyoruz. İşte o kadar! 
Ekleme Tarihi: 11 Mayıs 2022 - Çarşamba

Sat şarabı geç Arap’ı

Sen elindeki imkanları değerlendirme sonra acayip projelere milyar dolarlar gömüp para kazanmayı bekle… Çok beklersin! Bakın; Türkiye, Fransa’nın ardından dünyanın ikinci büyük üzüm ekim alanına sahip… Miktar olaraküzüm üretimi bakımından ise dünya dördüncüsü…
x
Peki Türkiye ne yapıyor bu üzümü? Dalından kopardığın gibi satıyor. Haliyle para falan kazanamıyor. Yüzde 30’unu yiyor, yüzde 35’ini kurutuyor, yüzde 33’ünü pekmez, pestil, sucuk, şıra yapıyor. Yahu dünyada kaç ülke senden üzüm sucuğu talep ediyor? İspanya, Portekiz ve İtalya’da üretilen üzümlerin yüzde 90’ı şaraba dönüşüyor. Türkiye’de bu oran yüzde 3’te kalıyor!
x
Üstelik bizim şaraplık üzüm üretim maliyetimiz diğer ülkelere kıyasla oldukça düşük. Fransa yılda ortalama 10 milyar dolarlık şarap ihraç ederken, İtalya’nın ihracatı 7 milyar doları buluyor. Sattıkları bildiğin çöpsüz üzüm… Oysa bizim bütün tarım ürünleriihracatımızın toplamı 18 milyar dolar. Bu kadar ihracat yapabilmek için bile tarım sektörünün kullandığı kredi 80 milyar lira…
x
Şarap ihracatımız ne kadar? Hepi topu 12 milyar dolar! Trabzonspor Yusuf Yazıcı’yı 18 milyon euroya satmıştı! Nüfusun çoğunluğu Müslüman olan ülkede bu normal diyeceksiniz, şeriat ülkesi olan Malezya yılda 40 milyon dolar tutarında şarap ihraç ediyor! 
x
Bu topraklarda tarih boyunca şarap yapılıp satılmış ancak hiç bu kadar kötü bir döneme rastlanılmamış! Ülkede şarap testisine rastlanmadık arkeolojik kazı yok! Nitekim ülkemizde binin üzerinde üzüm çeşidi var. Dünyanın hiçbir ülkesinin ulaşamayacağı inanılmaz bir şarap yelpazesine sahip olabililiriz. Zira Fransa’nın bir köyü kadar bile değiliz! 
x
Biz ne yapıyoruz? Şarap deyince vergi üstüne vergi koyuyoruz. Üretimi caydırıyor, üreteni cezalandırıyoruz. Orada da amaç vergi toplamak değil, vaz geçirmek! Hesaplayın… On şişe kaliteli şarap fiyatına bir buzdolabı alınır. Elli kat fazla para kazanılır. 
x
Hal böyleyken, Erdoğan; “Kimse bize akıl vermesin, akıllarını kendilerine saklasınlar” diyor, sonra taş, toprağı kazıp milyar dolarları beşli çeteye peşkeş çekiyor. Hala neyin iddiasındalar? İyi yönetilmiyoruz. İşte o kadar! 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş