Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
AHMETCAN KOÇAK
Köşe Yazarı
AHMETCAN KOÇAK
-
 

ANTİK

Anadolu... Dünyanın merkezi, öyle ki Demokrasinin, sanatın ve felsefenin doğduğu topraklardır. x Ege kıyısındaki Yunan şehir devletlerindeki özgürlük ve demokrasi o kadar yüksek seviyede idi ki, bu bilimin ve sanatın şahlanmasını tetikledi . Ticaret gelişti ve Ege ile Karadeniz kıyılarına yeni koloniler kuruldu. Bu kolonilerden biride Cotyoraydı. (Ordu) Küçükçü. Nüfusundan dolayı etkisi de azdı. x Pontus'lular Anadoluyu Türk'lerden önce korumuşlardı Romalılardan. Pontus kelimesine halkımızın tepkisi "Rum Gavuru" olur. Ancak yanlışımız var. Tarihte iki tane Pontus devleti çıkıyor karşımıza. Bunların ilki Antik Pontus diğer adıyla Pontus Krallığı. x Kioslu Mitridat'ın oğlu I. Mithridatis Ktistos 'un Amasya merkezli olarak M.Ö. 281-266 tarihleri arasında kurduğu bu krallık diğer bir ikinci Pontus Devleti olan Trabzon İmparatorluğu ile karıştırılır. İki krallık arasında neredeyse 1500 yıllık bir zaman farkı vardır. x İlk Pontus Krallığı kurulduğunda daha ortada Hristiyanlık dini yoktu. Yunan Mitolojisindeki Tanrılara inanıyorlardı. Henüz İslam dini de doğmamıştı. Binaenaleyh onlara gavur deyip tarihimizden silmeye çalışırsak haksızlık etmiş oluruz. Öyle ki Hanedanın Grek oldukları dahi günümüzde tartışılmaktadır. Pers kökenli oldukları tezleri var ama bu varsayım doğru olsa bile zamanla asimile olmuşlardır. Bastıkları sikkeler grek alfabesiyle basılmış, resmi dilleri Yunanca. x Nasıl ki İzmir'in Lidyası, Van'ın Urartusu, Ankara'nın Frigyası var ise Ordu'muzun da Pontusu vardır.! x Kurul tepesindeki çalışmalar gösterdi ki her tepede  bir antik kent, her tepedeki büyük bir kaya çevresinde  tarihi eserler olabilir. x Kral VI. Mithridatis döneminde Krallık gücünün zirvesine ulaşmış, kale fetihleri hızlanmıştı. Yeni fetihlerdeki ganimet ile asayiş üst seviyede tutuluyordu. Doğu Karadeniz'in Kaya olan yüksek tepelerine Kale ve gözetleme kuleleri inşa ediliyor, bu bölgelere insan iskan ediliyordu. x Her şeyin bir sonu vardır elbet, zirveyi gören VI. Mithridatis Romalılarla ters düştü. Onlar tarafından zeki ve başarılı bir komutan olarak biliniyordu. Kök söktürmüştü Romalılara. Ancak üçlü Mithridatis savaşlarında yenilen Pontuslular dağıldı. Kral ise Azov bölgesine kaçtı. Yeni kral II. Farnekes idam emrini vermişti.Onun eline düşmemek için kendini zehirledi. Ama zehir tesir etmedi, çünkü VI. Mithridatis çocukluğundan beri zehirlenme paranoyası yüzünden zehir ustası olmuştu, bağışıklığı vardı zehirlere karşı, bunun üzerine kendini kendi adamına öldürttü. x Pontus krallığı bir süre Roma İmparatorluğuna bağlı özerk bir devlet olarak yaşadı. Ardından Romalılar tarafından ilhak edildi.
Ekleme Tarihi: 27 Nisan 2022 - Çarşamba

ANTİK

Anadolu... Dünyanın merkezi, öyle ki Demokrasinin, sanatın ve felsefenin doğduğu topraklardır.
x
Ege kıyısındaki Yunan şehir devletlerindeki özgürlük ve demokrasi o kadar yüksek seviyede idi ki, bu bilimin ve sanatın şahlanmasını tetikledi . Ticaret gelişti ve Ege ile Karadeniz kıyılarına yeni koloniler kuruldu. Bu kolonilerden biride Cotyoraydı. (Ordu) Küçükçü. Nüfusundan dolayı etkisi de azdı.
x
Pontus'lular Anadoluyu Türk'lerden önce korumuşlardı Romalılardan. Pontus kelimesine halkımızın tepkisi "Rum Gavuru" olur. Ancak yanlışımız var. Tarihte iki tane Pontus devleti çıkıyor karşımıza. Bunların ilki Antik Pontus diğer adıyla Pontus Krallığı.
x
Kioslu Mitridat'ın oğlu I. Mithridatis Ktistos 'un Amasya merkezli olarak M.Ö. 281-266 tarihleri arasında kurduğu bu krallık diğer bir ikinci Pontus Devleti olan Trabzon İmparatorluğu ile karıştırılır. İki krallık arasında neredeyse 1500 yıllık bir zaman farkı vardır.
x
İlk Pontus Krallığı kurulduğunda daha ortada Hristiyanlık dini yoktu. Yunan Mitolojisindeki Tanrılara inanıyorlardı. Henüz İslam dini de doğmamıştı. Binaenaleyh onlara gavur deyip tarihimizden silmeye çalışırsak haksızlık etmiş oluruz. Öyle ki Hanedanın Grek oldukları dahi günümüzde tartışılmaktadır. Pers kökenli oldukları tezleri var ama bu varsayım doğru olsa bile zamanla asimile olmuşlardır. Bastıkları sikkeler grek alfabesiyle basılmış, resmi dilleri Yunanca.
x
Nasıl ki İzmir'in Lidyası, Van'ın Urartusu, Ankara'nın Frigyası var ise Ordu'muzun da Pontusu vardır.!
x
Kurul tepesindeki çalışmalar gösterdi ki her tepede  bir antik kent, her tepedeki büyük bir kaya çevresinde  tarihi eserler olabilir.
x
Kral VI. Mithridatis döneminde Krallık gücünün zirvesine ulaşmış, kale fetihleri hızlanmıştı. Yeni fetihlerdeki ganimet ile asayiş üst seviyede tutuluyordu. Doğu Karadeniz'in Kaya olan yüksek tepelerine Kale ve gözetleme kuleleri inşa ediliyor, bu bölgelere insan iskan ediliyordu.
x
Her şeyin bir sonu vardır elbet, zirveyi gören VI. Mithridatis Romalılarla ters düştü. Onlar tarafından zeki ve başarılı bir komutan olarak biliniyordu. Kök söktürmüştü Romalılara. Ancak üçlü Mithridatis savaşlarında yenilen Pontuslular dağıldı. Kral ise Azov bölgesine kaçtı. Yeni kral II. Farnekes idam emrini vermişti.Onun eline düşmemek için kendini zehirledi. Ama zehir tesir etmedi, çünkü VI. Mithridatis çocukluğundan beri zehirlenme paranoyası yüzünden zehir ustası olmuştu, bağışıklığı vardı zehirlere karşı, bunun üzerine kendini kendi adamına öldürttü.
x
Pontus krallığı bir süre Roma İmparatorluğuna bağlı özerk bir devlet olarak yaşadı. Ardından Romalılar tarafından ilhak edildi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş