Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Zeynep Asel Odabaş
Köşe Yazarı
Zeynep Asel Odabaş
 

Uzm. Ecz. Ayça Cömert'le sağlıklı yaşam

Bu haftaki konumuz beyin ve bağırsak arasındaki ilişki. Evet, bunu çoğumuz bilmiyoruz ya da eksik biliyoruz. ''Vücudun 2 beyni vardır. İkinci beyin bağırsaklardır'' gibi bu tarz cümleleri artık sıkça duyuyoruz. **** Bugüne dek beynin vücudumuzun kontrolünü elinde tuttuğunu düşünüyorduk ama artık biliyoruz ki beyin her şeyi tek başına yapmıyor. Bu iki organ birbirine vagus siniri ile bağlıdır. Bağırsak florasındaki bakterilerin sentezledikleri maddeler vagus siniri aracılığıyla beyne iletilir ve davranışlarımızı etkiler. **** Serotonin mutluluk ve zindelik hissi verdiği, eksikliğinde ise depresyona sebep olduğu düşünülen; uykunun, mutluluğun ve iştahın seviyesini etkileyen bir nörotransmitterdir. Yani vücutta hücreler arasında iletişimi sağlayan bir kimyasal.  **** Serotonin eksikliğinde kişi depresif ve yorgun olur. Stres, düşük kan şekeri ve regl dönemlerinde seviyesi düşen bu hormon, iştah mekanizması ile de yakından ilişkilidir. Serotonin hormonunun yüzde 95’i bağırsaklarda, yüzde 5’i ise beyinde sentezlenir. Dopaminde ise bu oran yüzde 50’dir.  **** Eğer bağırsak florasında veya bağırsak duvarı hücrelerinde bozulma varsa bağırsakta gerçekleşen besin emiliminde azalma olur. Bu azalmanın sonucunda serotonin, dopamin gibi elzem nörotransmitterlerin sentezi azalır. Birtakım nörolojik, psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir.  **** Yaşadığımız depresyonun, anksiyetenin bağırsak florasıyla yakından ilişkisi olabilir. Bağırsaklarımıza iyi bakmak bizim elimizde. Fermente gıdalar ve sebze ağırlıklı beslenmek, doğal ve katkısız olana yönelmek işimizi oldukça kolaylaştırır. **** Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz birkaç kitap önerisi ekliyorum; Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum (Serkan Karaismailoğlu), Temiz Bağırsak (Alejandro Junger), Beyin Bağırsak Bağlantısı (Emeran Mayer) **** Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum...  
Ekleme Tarihi: 02 Şubat 2021 - Salı

Uzm. Ecz. Ayça Cömert'le sağlıklı yaşam

Bu haftaki konumuz beyin ve bağırsak arasındaki ilişki. Evet, bunu çoğumuz bilmiyoruz ya da eksik biliyoruz. ''Vücudun 2 beyni vardır. İkinci beyin bağırsaklardır'' gibi bu tarz cümleleri artık sıkça duyuyoruz.
****
Bugüne dek beynin vücudumuzun kontrolünü elinde tuttuğunu düşünüyorduk ama artık biliyoruz ki beyin her şeyi tek başına yapmıyor. Bu iki organ birbirine vagus siniri ile bağlıdır. Bağırsak florasındaki bakterilerin sentezledikleri maddeler vagus siniri aracılığıyla beyne iletilir ve davranışlarımızı etkiler.
****
Serotonin mutluluk ve zindelik hissi verdiği, eksikliğinde ise depresyona sebep olduğu düşünülen; uykunun, mutluluğun ve iştahın seviyesini etkileyen bir nörotransmitterdir. Yani vücutta hücreler arasında iletişimi sağlayan bir kimyasal. 
****
Serotonin eksikliğinde kişi depresif ve yorgun olur. Stres, düşük kan şekeri ve regl dönemlerinde seviyesi düşen bu hormon, iştah mekanizması ile de yakından ilişkilidir. Serotonin hormonunun yüzde 95’i bağırsaklarda, yüzde 5’i ise beyinde sentezlenir. Dopaminde ise bu oran yüzde 50’dir. 
****
Eğer bağırsak florasında veya bağırsak duvarı hücrelerinde bozulma varsa bağırsakta gerçekleşen besin emiliminde azalma olur. Bu azalmanın sonucunda serotonin, dopamin gibi elzem nörotransmitterlerin sentezi azalır. Birtakım nörolojik, psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir. 
****
Yaşadığımız depresyonun, anksiyetenin bağırsak florasıyla yakından ilişkisi olabilir. Bağırsaklarımıza iyi bakmak bizim elimizde. Fermente gıdalar ve sebze ağırlıklı beslenmek, doğal ve katkısız olana yönelmek işimizi oldukça kolaylaştırır.
****
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz birkaç kitap önerisi ekliyorum; Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum (Serkan Karaismailoğlu), Temiz Bağırsak (Alejandro Junger), Beyin Bağırsak Bağlantısı (Emeran Mayer)
****
Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş