Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam
Zeynep Asel Odabaş
Köşe Yazarı
Zeynep Asel Odabaş
 

Sağlıklı yaşam

Hiç baş ağrınızın glutenden kaynaklanabileceğini düşündünüz mü? Bu haftaki yazımda buna değinmek istedim... *** Glutenle ilişkilendirilen belirti ve hastalıklardan bazılarını migren, hazım sorunları (gaz, şişkinlik, ishal, kabız, kramp), kaşıntı-döküntü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sedef, egzama, romatizmal hastalıklar, sebepsiz ağrı, üreme sorunları, zihin bulanıklığı olarak sıralayabiliriz... *** Glutensiz beslenirken nelerden uzak durmalıyız biraz bahsetmek istiyorum. Gluten kelimesi “glu= yapıştırıcı” kelimesinden gelmektedir. İçinde bulunduğu yiyecekte esneklik ve kabarma sağlar. Bu sebeple gıda endüstrisi birçok yiyeceğe dışarıdan gluten ilave ederek kıvam kazandırır. *** Sabahları yataktan dinç bir şekilde kalkabiliyor musunuz? Tüm paketli gıdalar gluten içermektedir. Ketçaptan tutun da soslara, dondurmaya, dondurulmuş yiyeceklere, çikolataya kadar birçok gıda ürününde hatta yem endüstrisinde gluten ilavesi yapılmaktadır.  *** Dolayısıyla glutensiz beslenmeye başlarken paketli gıdaları hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Burada paketli gıda derken kastettiğim paket içerisinde satılan ve paketi açılınca yemeye hazır olan yiyeceklerdir. *** Buğday, arpa, çavdar... Bunlar doğal yapısında gluteni barındıran tahıllardır. Dolayısıyla bunlardan elde edilen tüm yiyecekler (un, ekmek, makarna, bulgur, irmik, şehriye gibi) gluten içerdiğinden beslenmemizden çıkarmamız gerekiyor. *** Son yıllarda marketlerde glutensiz ürün rafları yer almaya başladı. Glutensiz ekmek, glutensiz un karışımları, glutensiz kek, kurabiye, kraker, çikolata gibi. Bu grup paketli gıdalar ve un karışımları buğday ununun işlenerek glutenden arındırılması; ilaveten nişasta eklenmesi ile elde edilen ürünler. Haliyle besin değeri düşük yiyeceklerdir. Sağlıklı beslenme söz konusuyken bu grup ürünleri de tüketmek doğru olmayacaktır. *** Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim...  
Ekleme Tarihi: 16 Mart 2021 - Salı

Sağlıklı yaşam

Hiç baş ağrınızın glutenden kaynaklanabileceğini düşündünüz mü? Bu haftaki yazımda buna değinmek istedim...
***
Glutenle ilişkilendirilen belirti ve hastalıklardan bazılarını migren, hazım sorunları (gaz, şişkinlik, ishal, kabız, kramp), kaşıntı-döküntü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sedef, egzama, romatizmal hastalıklar, sebepsiz ağrı, üreme sorunları, zihin bulanıklığı olarak sıralayabiliriz...
***
Glutensiz beslenirken nelerden uzak durmalıyız biraz bahsetmek istiyorum. Gluten kelimesi “glu= yapıştırıcı” kelimesinden gelmektedir. İçinde bulunduğu yiyecekte esneklik ve kabarma sağlar. Bu sebeple gıda endüstrisi birçok yiyeceğe dışarıdan gluten ilave ederek kıvam kazandırır.
***
Sabahları yataktan dinç bir şekilde kalkabiliyor musunuz? Tüm paketli gıdalar gluten içermektedir. Ketçaptan tutun da soslara, dondurmaya, dondurulmuş yiyeceklere, çikolataya kadar birçok gıda ürününde hatta yem endüstrisinde gluten ilavesi yapılmaktadır. 
***
Dolayısıyla glutensiz beslenmeye başlarken paketli gıdaları hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Burada paketli gıda derken kastettiğim paket içerisinde satılan ve paketi açılınca yemeye hazır olan yiyeceklerdir.
***
Buğday, arpa, çavdar... Bunlar doğal yapısında gluteni barındıran tahıllardır. Dolayısıyla bunlardan elde edilen tüm yiyecekler (un, ekmek, makarna, bulgur, irmik, şehriye gibi) gluten içerdiğinden beslenmemizden çıkarmamız gerekiyor.
***
Son yıllarda marketlerde glutensiz ürün rafları yer almaya başladı. Glutensiz ekmek, glutensiz un karışımları, glutensiz kek, kurabiye, kraker, çikolata gibi. Bu grup paketli gıdalar ve un karışımları buğday ununun işlenerek glutenden arındırılması; ilaveten nişasta eklenmesi ile elde edilen ürünler. Haliyle besin değeri düşük yiyeceklerdir. Sağlıklı beslenme söz konusuyken bu grup ürünleri de tüketmek doğru olmayacaktır.
***
Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim...

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve afisgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

betine giriş betine giriş