ONLARI UNUTMAYIN

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, şu ifadelere yer verdi; “Kış mevsimi, sokaklarda yaşamak zorunda olan hayvanlar için çok kolay geçmiyor. Başlarını sokacak bir yuvaları olmadığı gibi her gün yiyecek bulabileceklerinin garantisi de yok. Onların hayatı maalesef biz insanların insafına kalıyor. Tabii bunlar şehir içinde yaşayan hayvanlar için kritik eşikler. Köylerde, yaylalarda, kasabalarda inekler, koyunlar, eşekler, atlar ve daha birçok hayvan soğuk havalarda meralarda bir başlarına kalıyor. Bir de kar nedeniyle beslenme zorluğu çeken kuşlar var.” dedi. 

“İnsanlar kendi çıkarları için doğal yaşamı bozdu”   Sözlerine devam eden Özbucak, şu ifadelere yer verdi; “Soğuk hava ve kar geçmiş yıllarda da oluyordu. Hem de bugünden daha fazla. Ancak yaban yaşamı bu kadar olumsuz etkilenmiyordu. Hayvanlar mevsimlere uyum sağlayarak beslenmelerini, barınaklarını bulabiliyorlardı. İnsanların doğayı kendi çıkarları için kullanmaya başlaması arttıkça yaban yaşamı da olumsuz etkilendi. Ormanlar kesildi, maden aramaları-işletmeleri, HES’ler, taş ocakları, yol çalışmalarıyla yaban yaşamının alanlarına müdahale edildi. Hayvanlar yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldılar. Yuvalarını terk ettiler. Yeni yuva ve beslenme yerleri bulana kadar mağdur oldular. Buna bir de kar ve soğuk eklenince açlıkla ve soğuktan donmayla karşı karşıya kaldılar.” dedi.    “Sokak hayvanlarının işi daha zor”   Sözlerini sürdüren Özbucak; “Sokak hayvanları bakımından durum daha da kötü. Sokaktaki köpekler yetkililerin medyatik hamleleri dışında yetersiz de olsa halk tarafından korunabiliyor ve besleniyor. Ancak ormanlara, kırsala ve yol kenarlarına bırakılan köpekler ve kediler aç ve barınaksız kalıyorlar.” dedi.   “Kış herkesin yüzünü güldürmüyor”

Kış mevsimindeyiz diyen Özbucak, sözlerine şöyle devam etti; “Şu anki hava şartları üretici köylüler için kıymetli. Doğa zamansız canlanmasın ki, ürünleri bol olsun. Kar toprağın suya doymasını da sağlamaktadır. Ancak kış kiminin yüzünü güldürürken kimilerinin de canını yakıyor. Yoksul halk ısınma sıkıntısı yaşarken gündelik işlerle geçimini sağlayanlar zor günler bekliyor. Kar yağışı başladı, soğuk havanın süresinin uzaması yaban yaşamını da olumsuz etkiliyor. Hayvanlar aç kalıyor, soğuktan donup ölüyorlar.” dedi.

“Kalıcı çözümler üretilmeli”   Kar ve soğuk ilk kez olmuyor diyen Özbucak, sözlerine şöyle devam etti; “Hayvanlar beslenmeli, barınak sağlanmalı. İnsanlar yaban yaşamının olduğu yerleri talan ettikçe, hayvanlar tehdit altında kalıyor. Kalıcı çözüm, besleme çalışması değil, yaban yaşamının olduğu yerlere dokunulmamasıdır. Şehir içindeki hayvanlara yönelik koruma-besleme politikalarının geliştirilmesi yanında hayvanların sokağa atılmasının önüne geçen, onları sokağa atılabilecek bir süs eşyası olarak gören anlayışların terk edilmesi zorunludur. Hayvanların yaşam hakları korunmalıdır. Bu konuda Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine ve belediyelere gorev ve sorumluluk duşüyor. Gostermelik degil, kalıcı çözüm üretilmelidir." dedi.   "Araç sahipleri dikkat etmeli”   Sözlerine devam eden Özbucak, şunları söyledi; “Soğuk havalarda hayvanları korumak adına dikkat edilmesi gereken bir nokta da arabanın motoruna kedinin girmiş olma ihtimali düşünülmelidir. Motorun sıcaklığı ya da dışarıdaki soğuktan koruduğu için, özellikle yavru kediler motor bölgesine girebiliyor. Arabaya binmeden önce kaputa vurarak içeride kedi olup olmadığını anlayabilir ve kaçmasını sağlayabilirsiniz.” dedi.    “Aç kalırlarsa donarlar”   Sokak hayvanlarının, yazın susuzluk, kışın ise açlıkla ve soğukla mücadele ettiğine değinen Özbucak, şu ifadelere yer verdi; “Onlara temiz su ve uygun yiyecek bırakarak beslenmesi sağlanabilir. Bunun için özel bir yer aramaya gerek yok; her yere mama ve su bırakılabilir. Bu zor şartlarda yardımcı olunmalı. Her yerde kedi ve köpek maması bulmak mümkün. Özellikle kuru mamalar sokakta dağıtmak için daha uygun olduğu için arabanızda, çantanızda taşıyabiliriz; ihtiyacı olan hayvanlarla verebiliriz. Evde  artan yiyecekler de sokaktaki hayvanlara verilebilir. Soğuk havalarda hem yemek hem su hem de sıcak bir yer bulmak, hayatta kalabilmeleri için kritik önem taşıyan ve çok zor olan faktörlerden sadece bazıları. Sokaktaki hayvanları soğuktan korumak için belediyeler en azından bir, iki ay dayanacak kulübe yapabilir. Bu konuda olanakları olan yurttaşlar da katkı sağlayabilir. Hayvanların "sokak hayvanı" olmasının nedenlerinin başında insanlar geldiğine göre sorunu çozmesi gerekenler de insanlar olacaktır.” dedi.   Özel Haber: Emrah Gemicioğlu