FİDELERE YOĞUN İLGİ

    Altınordu'da Şarkiye Mahallesindeki dükkanında fide ve tohum satan bir esnafla son günlerde fide satışlarında yaşanan artış hakkında konuştuk. Şimdi fide dikme zamanı diyen vatandaş sözlerine şöyle devam etti, ''Bu 2-3 aylık bir süreç, bu aralar fide dikiminin tam zamanları. Durum böyle olunca fidelere yoğun bir ilgi gösteriliyor, fide satışları çok iyi gidiyor. Fideler bana Kayabaşı Mahallesinden geliyor. En çok rağbet gören ve satılan fideler genel olarak, çilek fidesi, bodur elma, bodur kiraz, bodur ceviz, japon gülü ve erguvan . Fiyatları ortalama 4-6 lira, meyve fidelerinin fiyatları 20-25 lira. Gerçekten fideye bu aralara yoğun bir talep var. Günde ortalama 50-60 kişi fide alıyor benden. İşler bu aralar çok iyi, ama söylediğim gibi bu dönemlik bir durum. Fide ekimi zamanı bitince bizim işler de azalıyor'' dedi.

''Fide dikiminde dikkat edilmesi gerekenler''
    Seraya toprak ve su analizleri yaptırılmalıdır. Daha fazla güneş ışığından yararlanmak için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih edilmelidir.Dikecek olduğunuz fide, tür ve çeşidine göre dikim mesafesi ayarlanmalıdır.Çift sıralı dikimler tercih edilmelidir. Toprak dikim tavında olmalıdır.Yabancı ot problemi var ise kontrolü için kültürel ve gerekiyorsa kimyasal önlemlerin alınması gerekmektedir. Fide dikiminde ellerinizin temiz olması gerekmektedir. Hijyeni sağlamak için mümkünse eldiven kullanılmalıdır. Fide dikimi mümkünse akşamüstü veya sabah erken, havanın serin olduğu saatlerde yapılmalıdır. Fideleri kabından çıkarırken yapraklarından tutulmalıdır, kesinlikle gövdesi zedelenmemelidir. Dikimde, fide kök boğazını toprakla örtülmemelidir. Yeterli miktarda can suyu verilmelidir. Can suyu ile birlikte topraktan bulaşabilecek kök hastalıkları için kimyasal ilaçlar kullanılmalıdır. Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı,bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fideleri almamalıdır. Gerek fide ,gerekse tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan temin edilmelidir. Fideleme işleri daima akşam üstü yapılmalıdır.

''Aşılı fidenin avantajları''
    Hastalık ve zararlılara karşı daha çok dayanıklıdır. Anaçlar güçlü kök yapısına sahiptir.Topraktaki su ve bitki besin elementlerini daha iyi şekilde yukarıya iletir. Zor koşullarda normal fideden daha iyi sonuç verir. İlaç ve gübreleme daha ekonomiktir. Daha az alanda daha çok verim sağlamaktadır. Ortalama yüzde 50 daha az fide kullanılır.
 Haber: Emrah Karakuş