Sonbahar aylarıyla birlikte gözlerde mevsimsel alerji sorununda artış yaşandığını ifade eden ODÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Burhanettin Kaptı, “Hava değişimi ve sonbahar; hapşırma, burun akıntısı, alerji gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Gözleri de olumsuz etkileyen alerjilerin kaşıntı, sulanma, yanma, kabarma ve tahriş gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Sonbahar döneminde yaşanan hava değişimleri ile birlikte alerjiler de gün yüzüne çıkıyor. Çevreyle en fazla temas halinde bulunan organlarımızdan olan gözlerimiz de bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkilenebiliyor” dedi.
“Alerjik rahatsizlıklar özellikle bahar aylarında ortaya çıkıyor”
Kaptı; “Göz alerjileri kaşıntı kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik şeklinde belirti vermektedir. Bunun yanında alerjik rinite bağlı hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gelişebilmektedir. Kontak lens kullananların bu dönemde lens yerine gözlük kullanması daha uygun olur. Kontak lensler de şikayetleri alevlendirebilmektedir. Bunun yanı sıra alerjenlerden uzak durulması, güneş gözlüğü kullanımı, ev tozlarına karşı gerekki hijyen tedbirlerinin alınması önem- lidir. Alerjik hastalarda uzun süreli gözü ovuşturmaya bağlı gelişebilen keratokonus dediğimiz göz rahatsızlığı ortaya çıkabilmek- tedir. Bu nedenle alerjik konjonktivit belirtileri olanların erken dönemde gerekli takip ve tedavisinin yapılması önemlidir” dedi.
“Elinizi gözünüze çok temas ettirmeyin”
Kaptı; “Devamlı gözleri ovuşturmak, el göz temasının fazla olması hem gözümüzdeki alerjik belirtilerin artmasına hem de yatkın kişilerde keratokonus dedğimiz göz hastalığının tetiklenmesine sebep olabilir. Alınacak tedbirlerle şikayetleri gerilemeyen kişilerde antihistaminik göz damlaları ve kortizon içeren damlalar faydalı olmaktadır” dedi.