ORDU'NUN LOKOMOTİF İŞLETMELERİ: ORDU UYUYOR ONLAR GAZETE DAĞITIYOR

Öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Lütfü Sevinç: '' Aslen Rizeliyim,1978'de Ardeşen'de doğdum. Gazete sektörüne ise 1996 yılında Trabzon'da başladım. 2004 yılından bu yana ise Ordu'da gazete dağıtım işi yapıyorum'' dedi.

Neden bu sektör?

Lütfü Sevinç: ''Dayım da bu işi yapıyordu. Bu sektöre başlamamın en büyük sebeplerinden biri de budur. Ayrıca kayınpederim de Giresun'da bu işi yapıyordu. Bu vesilelerle sektöre girmiş oldum'' dedi.

Yaptığınız işten biraz bahseder misiniz?

Lütfü Sevinç: ''Kısaca söylersek eğer; Ulusal ve Yerel Gazeteleri dağıtıyoruz. Matbaalardan bize gazete gelir. Biz de bu gazeteleri Ordu'daki çeşitli satış noktalarına ulaştırırız. Tabi bu işler gece saatlerinde yapılıyor, Ordu'da herkes uyurken biz ayakta oluyoruz ve işimizi yapıyoruz. Mesaimiz gece 1'de başlıyor ve insanlar uyandıklarında gazeteleri hazır oluyor'' dedi.

Sektörün içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendirir misiniz?

Lütfü Sevinç: ''Gazetelerin fiyatları çok yetersiz. Aslında bir ekmek parası bile değil. Gazetelerin bir sürü zahmetle, emekle oluştuğunu düşünürsek bu fiyatlar çok düşük. Gazetenin bütün bölümleri emek ister. Muhabirin haberi bulup yazmasından  tutun, sayfaların matbaada basılmasına, bize ulaşması ve bizim de son satıcıya ulaştırmamız ve en sonunda gazetenin okuyucunun eline geçmesine kadar bir sürü emek harcanıyor'' dedi.

Gazete okuma kültürü ne durumda?

Lütfü Sevinç: ''Benim kanaatimce gazete okuma oranı oldukça düşük. Hem yerel hem ulusal anlamda gazete okuma oranı giderek azalıyor. Basılan, dağıtılan gazetelerin birçoğu okunmadan iade ediliyor. Durum bu olunca biz de emeğimizin karşılığını alamamış oluyoruz'' dedi.

İş hayatınızda temel prensibiniz nedir?

Lütfü Sevinç: ''En önemlisi tabi ki zamanında dağıtım yapmaktır. Çünkü okuyucu sabah kalktığında o gazeteyi her zaman aldığı saatte alıp okuyabilmelidir. Yani doğru zamanda doğru noktaya ulaşmaktır. İşimizin en güzel yanı ise işimiz bittiğinde bir yorgunluk kahvesi içebilmektir. Son olarak tavsiyem şu; Kitap olur, gazete olur ama mutlaka okuyalım ve çocuklarımıza da okuma alışkanlığı kazandıralım'' dedi.

Röportaj: Emrah Karakuş