ZiRVEDEN OLDUK

    Ordu’da, kivi üretiminde artış olmasına rağmen görülen don olayları yüzünden üreticinin zarara uğradığını kaydeden Yusuf Uzunlar, buna karşın üreticilerin kivi fiyatlarından memnun olduğunu belirtti.
    200 rakımın altında ve özellikle ırmak havzasında fındık bahçesi olan üreticilere de tavsiyede bulunan Uzunlar, “Rakımın 200’ü geçmediği yerde yani ırmak havzasında, toprağı kiviye elverişli ise, suyu varsa üreticimiz bahçesini kesip onun yerine kivi diksin” dedi.
“YENİDEN DESTEK 
SAĞLANMALI”
    Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, İl Özel İdaresi döneminde kivi üreticilerine daha fazla destek verildiğine dikkat çekerek Ordu Büyükşehir Belediyesi’ninde aynı şekilde kivi üreticilerine gereken yardımı yapması gerektiğini söyledi.
Kivi üretiminde ilk sırayı alan Yalova’yı geride bırakma hedefinin don felaketine takıldığını ifade eden Yusuf Uzunlar, şöyle konuştu, “Derneğimize üye olan üreticilerimiz, kivi ücretlerinden memnunlar. En azından kivi fiyatları geçtiğimiz yıla göre daha iyi bir durumda. Tabi geçen yıl ürün miktarı azdı. Ancak ırmak yatağı ve sahil kesiminde ürünü olan üreticilerimiz genel olarak kivi fiyatlarından memnun. Bilindiği üzere kilogramda kivi üretiminde Yalova birinci, aroma olarak da Ordu ilimiz ikinci sırada. Daha önceki yıllarda bizim hedefimiz bu anlamda Yalova’yı geçerek ilk sırayı almaktı. Son dönemlerde açıkçası bu düşüncemiz biraz kırıldı. Çünkü bilindiği üzere yüksek kesimlerimizde üst üste bir don olayı yaşandı. 250-300 rakımın üzerinde kivi üretimi olmadı. O sebeple üreticilerimizin bu anlamda üreticilerimizin eli kolu kırılmış oldu. Ayrıca Büyükşehir olmadan önce İl Özel İdaresi tarafından kivi üreticilerimize su, direk, tel gibi destekler veriliyordu. Şuanda bahsettiğimiz anlamda herhangi bir destek verme gelişmesi yok. Fakat bu destekler yeniden sağlanarak insanımızı kivi üretimine teşvik etmek gerekiyor.”
“FINDIĞINI SÖKÜP KİVİ DİKSİNLER”
    Kiviye elverişli bölgelerde fındık bahçesi olan üreticilere tavsiyede bulunan Uzunlar, “Elbette kivi, fındığa eşdeğer bir ürün olamaz. Fındığın yanında üreticiye bir ek ürün olur. Fındığı Ağustos-Eylül ayında, Kasım ayında ise kiviyi toplarsın. Yalnız şunu ben her zaman üzerine basa basa söylerim; Rakımın 200’ü geçmediği yerde yani ırmak havzasında, toprağı kiviye elverişli ise, suyu varsa üreticimiz bahçesini kesip onun yerine kivi diksin derim. Bunu bizzat bende yaptım. 1 dönüm fındık bahçesinden çok alsanız 200 kilo fındık alırsınız. Ama 1 dönüm kivi bahçesinden 3 ton kivi alırsınız. 200 kilo fındığı 10 liraya satsanız 2 bin lira alırsınız. Bunun bin lirası da masrafa gider. Ama kivide öyle değil. 1 dönüm yerden 3 ton kivi alıp 2 liraya verseniz 6 bin lira yapar. Ve bu 3 ton kivi bir hane insanı bir günde hasat eder, istifler, satar ve parasını alır. Ayrıca üreticiye herhangi bir masrafı da olmaz. O nedenle bahsettiğim şekilde arazisi olan insanlar zaten kivi üretimini yapıyor. Ancak iki yıl üst üste don olayının yaşandığı yere de üreticimiz gidip kivi dikmesin, fındık diksin” dedi. 
Haber:Vedat MERAL