ORDU'DA TEK, ''KENDİ YAPTI, KENDİ UÇURUYOR''

    Harita teknikeri olan 30 yaşındaki Ordulu Enes Şensoy, kendi tasarladığı ve yaptığı İnsansız Hava Aracı (İHA) ile kendi işini kurarak geçimini  böyle sağlıyor. İnsansız Hava Araçları ile fotogrametri haritalar yapıyorum diyen Enes Şensoy, sözlerine şöyle devam etti, ''Genellikle belediyeler ve özel kuruluşlar için çalışıyorum. İnsansız Hava Aracımın ucunda profesyonel kamera var. İha'lar ile mühendislik amaçlı, harita amaçlı görüntüleri kaydediyorum. Bu elde edilen görüntülerle de fotogrametri haritalar elde ediyoruz. Bu İnsansız Hava Aracını tamamen kendim kurdum. 15-20 bin lira civarı bir maliyeti oldu. İha'nın bütün parçaları elimdeyse, elimdeyse diyorum çünkü parçalar yurt dışından geliyor ortalama 1 ay gibi bir sürede parçaları kurarak İha'yı uçuşa hazır hale getirebiliyorum. Böyle benim gibi kendi sistemini kurarak bu işi yapan Ordu'da hatta Karadeniz'de yok diye biliyorum. Ben hiç görmedim yani. Belki de vardır, olabilir tabi ama benim bildiğim kadarıyla yok'' dedi.
''Havada 40 dakika
 kalabiliyor''
    Harita Teknikeri olan 30 yaşındaki  Enes Şensoy, '' Şu an İnsansız Hava Aracım ortalama olarak havada 35-40 dakika kalıyor. Yakın zamanda bir güncelleme yaparak bu süreyi 1 saate çıkarmayı düşünüyorum. İha, lityum polimer yani elektrikli şarjlı bir sistemle çalışıyor. Ağırlığı 3,8 kilogram, kanat genişliği ise 1,8 metre. ''İha 0'' sınıfında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıtlı. Bu İha'ları genellikle tarım, imar, açık maden ocakları, afet yönetimi ve haritacılıkla ilgili her konuda kullanıyoruz'' dedi.

''Bir memurdan daha iyi kazanıyorum''
    Harita Teknikeri olan Enes Şensoy, ''Önceden ben de memurdum. Şu an bu işten aylık olarak hesaplarsak bir memurdan daha iyi bir maaş alıyorum. Ama bu işte her şey risk. Şu an İnsansız Hava Aracım havada uçuyor ve sonuçta insan yapımı. Hava şartlarına bağlı olarak da bir kaza geçirebilir. Bu İnsansız Hava Aracım düşebilir ve ben 2 ay iş yapamayabilirim. Yeni İnsansız Hava Aracını kurana kadar iş yapamam yani. Çünkü parçaları yurt dışından geliyor. O risk faktörlerini de göz önünde tutarak, bir memurdan daha iyi bir maaş alıyorum diyebilirim'' dedi.

''Amacım hep ilerlemek ve yeni olmak''
    Enes Şensoy, ''Bu iş harita işi, haritacılık sektörü yani. Harita mühendisi ve harita teknikeri öğrencilerini ilgilendiren işler. Yani bu işe meraklı olan, bu işi yapmak isteyen arkadaşlar zaten fazlasıyla çoktan araştırmaya başlamıştır. Şu an için amacım, şimdi bu işi yapan Ordu'da yok denecek kadar az ama ilerleyen dönemlerde benim karşıma rakipler çıkacak. O yüzden sürekli kendimi yenilemem lazım. Kendimi tekrar etmek yerine hep ilerlemeyi, giderek gelişmeyi ve hep yeni olmayı amaçlıyorum'' dedi. 

Haber: Emrah Karakuş