Ordu ağzı bir kitapta toplandı

    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Küçük ile yüksek lisans öğrencisi Mümin Ateş tarafından hazırlanan ‘Ordu Ağzı Söz Varlığı’ kitabı Bilge Sahaf Kitapevi’nde düzenlenen imza günü ile okuyucularıyla buluştu.
“AMAÇ, TÜRKÇENİN SÖZ VARLIĞINA KATKIDA 
BULUNMAK”
    10 bin 821 kelimenin toplandığı ‘Ordu Ağzı Söz Varlığı’ kitabı hakkında özel bir demeçte bulunan Ordu Üniversitesi (ODÜ) Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Küçük, “Ordu tarihi ile ilgili olarak Hikmet Pala, Mithat Baş hocalarımızın çok değerli çalışmaları var. Özellikle Hikmet Pala hocanın dökümanter çalışmalarını takip ediyorum. Bu alanda yapılmış çalışmaları var. Edebiyat alanında biz Ordu’ya ve Türkçenin söz varlığına bir katkı olması düşüncesiyle Ordu ağzının söz varlığı ile ilgili bir kitap çıkardık. Bu kitabımız yüksek lisans öğrencime yaptırmış olduğum tez çalışmasına dayanıyor. Bu tez çalışmasını 2015 yılında öğrencim tamamladı. Daha sonra biz üç ay geceli gündüzlü çalışarak bunu geliştirdik ve kitap haline dönüştürdük. Bu çalışmayı Mümin Ateş ile beraber hazırladık. Kendiside oldukça özveride bulundu. Bizim buradaki en büyük zorluğumuz yazılı mı yoksa sözlü kaynaklara mı dayandırmak oldu bu çalışmayı. Bir karar vermemiz gerekiyordu. Sözlü kaynaklara dayandırabilmemiz için derleme çalışması yapmamız lazım geldi. Ancak bu alanda daha önce Ahmet Caferoğlu’ndan başlayarak yapılmış çalışmaları dikkate aldığımızda yazılı kaynaklara dayalı bir çalışma yapalım istedik. Bizim yaptığımız çalışma tamamen dökümanter, yazılı ve incelemeye dayalı bir çalışma. Dolaysıyla biz bir derleme çalışması yapmadık. Başta Prof. Dr. Mehmet Aydın hocanın çalışmasını, Necati Demir’in çalışmasını ve diğer kaynakları dikkate aldık. Gece Kitapevi sahibi Yaşar beye de desteklerinden dolayı müteşekkiriz. Böylece bu kitap yayın hayatına geçmiş oldu” dedi.
“KİTABIMIZ BİR SÖZLÜK ÇALIŞMASIDIR”
    Kitabın sözlük çalışması niteliğinde olduğunu dile getiren Salim Küçük, “Sözlük çalışması tabi insanlar üzerinde biraz itici olabiliyor. Bunu biraz daha kibarlaştırmak amacıyla literatür de söz varlığı tabiri kullanılmaya başlandı. Burada 10 bin sekizyüzün üzerinde yerel ağızlara dayalı sözcük ve kelimeler var. Tabi 10 bin sekizyüz kelime sadece Ordu ağzına münhasır değil. Çünkü bir geçişlilik sözkonusu. Bazı kelimelerde Trabzon veya Ünye ağzına da rastlayabiliyorsunuz. Elbette Ordu’nun kendine özgü birtakım kullanımları var” diye konuştu.
“ETKİNLİK, AMACINA ULAŞTI”
    Gerçekleştirilen etkinliğin amacına ulaştığını kaydeden Küçük, “Bugün yaptığımız imza günü etkinliğine olan katılım, hakikaten öncekilerden daha güzel. Daha önce kütüphane haftası kapsamında küçük bir imza etkinliği gerçekleştirmiştik. Ama orada beklediğimiz ilgiyi göremedik. Ancak bugün Bilge Sahaf Kitapevi’nde yaptığımız imza günü etkinliği amacına ulaştı diye düşünüyorum. O sebeple de ben etkinliğimize katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi. 
Haber: Vedat Meral