MEVSİM GEÇİŞLERİNDE HASTA OLMAYIN

Ordu Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görevli Yrd. Doç. Dr. Atakan Savrun, Çocuk hastalar bir yılda ortalama 4-8 kez, erişkinler ise 2-5 defa soğuk algınlığı geçirebilir dedi. Savrun, sözlerine şöyle devam etti; ''Boğaz ağrısı, burun akıntısı genellikle şeffaf ve beyaz renklidir, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi en sık görülen belirtilerdir. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, KOAH( Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı), Astım, 65 yaş üstü kişiler, İmmunsupresif hastalar( bağışıklık sistemi bozukluğu olan), çocuklar, huzur evinde kalanlar, alkolikler, dengeli beslenme alışkanlığı olmayanlar, sigara içicilerin yakalanma ihtimali daha yüksektir. Kötü havalandırma, güneş ışınlarının az oluşu  özellikle Karadeniz Bölgesinde, toplu yaşam,  yurt, huzur evinde yaşama, kalabalık aile,soğuk kış günlerinde evlerin yeterince havalandırılmaması, el ve kişisel hijyene dikkat etmemek, öksürük-hapşırık sırasında ağzı kapatmamak gibi faktörler soğuk algınlığı gelişmesini kolaylaştırır'' ifadesini kullandı. 

''Hemen antibiyotik kullanmayın''

Yrd. Doç. Dr. Savrun; ''Halk arasında yanlış bilinen bir durumu özellikle vurgulamak istiyorum, yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımı. Antibiyotikler, isminden de anlaşılacağı üzere bakteriler tarafından yapılan enfeksiyonlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak nezle ise virüsler tarafından yapılan bir hastalık çeşidi olduğu için tedavide yeri yoktur. Nezle hastalarında semptomatik tedavi yapılır. Süper enfeksiyon denilen tablo görüldüğünde ise antibiyotikler o zaman kullanılabilir'' dedi. Savrun; ''Bol sıvı alımı; ıhlamur, özellikle rezene çayı gibi bitkisel içecekler, taze sıkılmış portakal suyu gibi tercihe göre değişebilir. İstirahat etmek de çok önemlidir. Vitamin ağırlıklı beslenme, bol bol salata ve meyve ile beslenmek, özellikle kış aylarında C vitamini başta olmak üzere diğer vitaminlerinde alınmasına önem verilmelidir. Ateş olduğu durumlarda ateş düşürücü parasetamol alınabilir. Antibiyotik kullanımı gereksizdir'' dedi.

Süperenfeksiyona dikkat?

Yrd. Doç. Dr. Savrun; ''Süperenfeksiyon; viral bir enfeksiyon olan nezle üzerine bakteriyel bir enfeksiyon tablosunun eklendiği durumlarda kullanılır. Burun akıntısının sarı ve yeşil renge döndüğü durumlarda, dirençli ateş-öksürük gibi durumların tabloya eklendiği durumlarda olur. Bu durumdan şüphelenilirse doktor kontrolünde antibiyotik başlanılır'' dedi.  Savrun; ''Yukarıda sayılan önerilere uyulması durumunda ortalama 4-5 günde geçer. Halk arasında yapılan en sık yanlışlardan biri de verilen ilaçlardan bir tane içildikten sonra geçmediği düşüncesi ile tekrar bir sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır. İkinci başvuru durumunda kişinin tedavisinde değişiklik yapılmayacağı gibi, kişinin hem kendisi için gereksiz işgücü ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca sağlık kuruluşlarında özellikle acil servislerde gereksiz yoğunluğa neden olduğu gibi, sağlık giderlerindeki masraflarının muayene ücreti, gereksiz tetkik ve hastanın gereksiz antibiyotik talebi gibi durumlardan kaynaklı ülke bütçesine ağır maliyetler getirmesine neden olmaktadır'' dedi.    Haber: Emrah Gemicioğlu