KİBELE'YE NE OLDU?

Ordu'da yer alan 2 bin 300 yıllık Kurul Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında bulunan Ana Tanrıça Kibele Heykeli ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Müze Müdürü Cihat Çakır, şu ifadelere yer verdi; ''Bilindiği üzere Ana Tanrıça Kibele Heykeli, 2016'da gün yüzüne çıkarıldı. Ve bulunduğu kısım yangın geçirmiş bir alandı. Heykelin bazı noktaları ise kırık ve çatlaktı. Bu sebepten heykel restorasyon edilmek üzere İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü'ne gönderildi ve restore çalışmalarının şu an yüzde 95'i bitmiş durumda. Kalan yüzde 5'lik çalışmalar da tamamlandıktan sonra Kibele heykelimiz Ordu'ya getirilecek'' dedi. 

''Heykelin sergilenmesi konusunda sorunlarımız var''

Çakır; ''Ancak Ordu'ya getirdiğimizde heykeli nerede sergileyeceğiz, böyle bir sıkıntı var. Bu sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla sürekli irtibat halindeyiz ve teşhir ve tanzimden bir uzman gelmesini talep ettik. Yani buraya gelerek mevcut müzemizin durumuna bakacaklar ve Kibele heykelini burada bir yere yerleştirip, teşhir edebilir miyiz diye durumu gözden geçirecekler. Yani şu an Kibele ile ilgili son gelişmeler bunlar ve biz de bekliyoruz'' dedi. 

''Geçici süreliğine müzemizin arka bölümünde teşhir etmeyi düşünüyoruz''

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzemizin içinde bu heykeli sergileme şansımız çok az diyen Çakır; ''Yani Kibele'ye ayrı ve özel bir alan gerekiyor. Çünkü Kibele çok ağır bir eser ve kendisine özel bir alan gereken bir heykel. Ama müzemizin hemen arka kısmında uygun bir alan var. Bu bölgeye iklimlendirilmesi yapılmış bir camekan yerleştirip Kibele heykelini geçi süreliğine burada teşhir etmeyi düşünüyoruz. Burada sıkı güvenlik önlemleri uyguladığımız için güvenlik anlamında da sorun yaşamayız'' dedi. 

''Mevcut müze Ordu'ya yetmiyor''

Ordu'ya yakışacak yeni bir müze şart diyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Çünkü mevcut müze artık Ordu'ya yetmiyor. Ordu'da sürekli yeni eserler çıkıyor ve şu an depoda yerimiz daralıyor. Eserleri teşhir ederken de sıkıntı yaşıyoruz yani sergileyecek yeterli alanımız yok. Şu an başka bir binaya da taşınmak çözüm olmaz. Tek çözüm Ordu'ya yakışır güzel bir müze yapılması olacaktır'' dedi. 


''Yeni müze projesi beklemede''

Daha önce projesi çizilen ve tamamlanan Ordu Müzesi hakkında da açıklamalarda bulunan Çakır, şu ifadelere yer verdi; ''Müzenin yeri de belirlenip, verilmişti ama fiziki olarak bir çalışma başlatılmadı. Şu an beklemede'' dedi.