“Keyfi uygulamalara son verin!”

    Zengin, “Hemşireler, ebeler, sağlık çalışanları ağır iş yükü altında adeta kan ağlamaktadır" dedi.
“Standartlara göre 
uygulama yapılmalı”
    Sağlık çalışanlarının standartlara göre çalıştırılması gerektiğini kaydeden Türk Sağlık Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, “Ordu Kamu Hastaneler Birliği Genel sekreteri Mithat Kıvrak’ın göreve gelmesinden sonra genel sekreterin keyfi uygulamaları sonrası Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde hastanelerde sağlık personelleri (Ebe-Hemşire-röntgen ve laboratuar teknisyenleri ve diğer çalışan personel kapasitesinin üstünde hastaya hizmet vermeye zorlanmaktadır. Hastanelerin her yıl artan hasta sayısına karşın Bu insanlar kamu hastanelerinin kahrını çeken, ağır çalışma koşulları altında büyük özveriler veren sağlık çalışanlarıdır. Hemşire azlığı nedeniyle mevcut çalışanlar da daha çok nöbet ile ağır iş yüküne maruz kalmaktadır. İvedilikle servislerde tek hemşire olarak tutulan nöbetler, tek çalışılan röntgen hizmetleri bir an önce standartlara getirilmelidir” dedi.
“Kapasitenin üzerinde
 hizmet veriyorlar”
    “Kamu hastanelerindeki çalışan sağlık personelleri kapasitesinin üstünde hastaya hizmet vermeye zorlanmaktadır” diyen Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü, “Az sayıda hemşire ile çok sayıda hastaya hizmet vermek mümkün olabilir mi? Sık sık nöbet verilen bir hemşireden sağlıklı ve güvenli bir hizmet alınabilir mi? Bir hemşireye ortalama kaç hasta düşüyor dünyada? Bu durum hem sağlık çalışanlarımız hem de hastalarımız için ciddi endişe kaynağıdır. Yine bu durum en temel hak olan sağlığın doğasına ve ruhuna aykırı bir durumdur. Hemşire sayısının olması gerekenden çok daha az olması nedeniyle uzun çalışma süreleri ve sürekli nöbetler, Hemşirelerin ağır iş yüküne maruz kalmalarına, toplum ve aile içerisindeki diğer sosyal rol ve görevlerini yeteri derecede yerine getirecek zaman ayıramamalarına neden olmaktadır. Ağır iş yükü ve aylık olarak çalışması gereken yasal süreye ek olarak aylık 60 saate kadar tutulan ekstra nöbetler, sağlık çalışanlarının ve Hemşirelerin bu gün en büyük sorunu halini almış, tükenmişlik sendromunun en büyük nedenidir. Zaten sayıları olması gereken sayının çok altında olan Hemşireler, bazı yandaş ve kayırmacı anlayışla, görev alanları dışında ve nöbet uygulamalarından muaf tutulan meslektaşlarının da ekstra iş ve nöbet yükünü üstlenmek durumunda kalmaktadırlar. Bunlara mobbing ve şiddet gibi çalışma hayatını zorlaştıran unsurlar da eklenince hemşirelerimizin tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya kalmaları katmerleşerek artmaktadır. Kamu Hastaneler Birliği bünyesindeki hemşire, ebe, sağlık memuru ve benzeri meslek gruplarının büro hizmetlerinde çalıştırılmaları hastane çalışanlarını üzmektedir. Bu kurumlara özellikle Sağlık-Sen üyelerinin görevlendirildiği aşikârdır. Sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli olması için geçici görevlendirmeler gözden geçirilmeli, yapılan görevlendirmelerde malum bir sendikaya değil halka ve devlete hizmet olduğunu yöneticilerin bilmesi gerekir. Görevlendirmeler tarafsız ve ihtiyaca göre yapılmalıdır." 
    "Hastanelerde nöbet tutmayan personelin ayrıcalığı nedir" diye soran Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Fatih Galender Zengin, "Sağlık personeli olan herkes nöbet tutmalıdır. Aksi halde niçin nöbet tutamadığını belirten bir rapor olmalıdır. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığının genelgeleri dikkate alınarak, bir çalışma planı yapılmalı, sağlık personeli istihdam planı bu genelgelere göre yapılmalıdır” diye konuştu. 
Haber:Vedat Meral