HACİVAT İLE KARAGÖZ ORDU'DA

    El Sanatları Festivali için İstanbul'dan gelen Kukla ve Karagöz sanatçısı Enis ve Göher Ergün çifti 15 yıldır bu işi yapıyoruz diyerek sözlerine şöyle devam etti, ''İkimizde tiyatro oyunculuğu eğitimi aldık. Okulda geleneksel Türk Tiyatrosu dersimiz vardı. Ustam orada tanıştım. Kendisi hem kukla sanatçısı hem Karagöz sanatçısı hem de Orta Oyuncudur. Mezun olmaya yakın tiyatro seçmelerine gittik. Hayalimizde kukla Karagöz sanatçı olmak gibi bir şey yoktu. Biz oyuncu olmak için seçmelere gitmiştik. Sonra onun yanında Orta Oyunlarını oynamaya başladık. Atölyesi de hemen oradaydı zaten. Sonra bir gün bir baktık kuklanın bir tarafını zımparalıyoruz, bir gün deriyi kazıyoruz. Aslında bilinçli değil de içinde bir anda olduğumuz ortam oldu. Yıllar içerisinde usta çırak ilişkisiyle biz de yetişmiş olduk. Geleneksel İbiş Kukla, Karagöz Gölge Oyunları, Hayal Oyunları sergiliyoruz'' dedi.

KARAKTERLERİ GÜNCELLİYORUZ
    Kukla ve Karagöz sanatçısı Enis ve Göher Ergün çifti, ''Günümüzde sinema boyut atladı, artık çocukların ilgi alanları çok farklı. Çocukların ilgisini çekebilecek hikayeler oynamak zorundasınız ki sanatınızı güncelleyebilesiniz. Oyundaki karakterlerimiz de günümüze yakın karakterler şeklinde. Mesela ustam Karagöz'ü Ay'a gönderiyor, biz denizler altında bir Karagöz oyunu yapıyoruz. Karagöz, Deniz Kızlarıyla ve canavarlarla karşılaşıyor. Yani çocukların ilgi alanı neyse biz de ona göre metinler yazıyoruz, onlara yönelik kuklalar tasvirler tasarlıyoruz'' dedi.
KUKLA YAPIMI MEŞEGATLİ
    Kukla ve Karagöz sanatçısı Enis ve Göher Ergün çifti, ''Bir kuklanın yapımı genelde 1-2 hafta arasında bitebilir. Ama işte bir kuklayı yapıyorsunuz, hamurla kaplıyorsunuz. Hamurun kuruma süresini bekliyorsunuz. Kuklaların tam randımanlı hale gelmesi, kostümlerinin tasarlanması ve dikilmesi derken yaklaşık 2-3 haftayı buluyor'' dedi.
BİRÇOK YERDE OYUN
 SERGİLİYORUZ
    Kukla ve Karagöz sanatçısı Enis ve Göher Ergün çifti, ''Sergilediğimiz oyun sayısı değişiyor. Bazen eve gidecek vakit bulamıyoruz. Bazen çok az oluyor. Ramazan yaklaştı artık. Ramazanda daha çok rağbet görüyoruz. Genel olarak bir şey söylemek gerekirse çocukların ilgisi yoğun. Biz sadece İstanbul'da değil, Anadolu'da ve yurt dışında da gösteriler yapıyoruz. Yabancıların da bu anlamda ilgisi oldukça çok yüksek. Aslında unutulmaya yüz tutmuş değil, yavaş yavaş eski canlılığına tekrar kavuşan bir sanat diyebiliriz'' dedi.
SİNEMA VE ÇİZGİ 
FİLMDEN DAHA FARKLI
    Kukla ve Karagöz sanatçısı Enis ve Göher Ergün çifti, ''Biz gösterilerimizi interaktif bir şekilde yapıyoruz. Yani Karagöz ya da İbiş yanlış bir şey yaptığında bu karakterleri uyarabiliyor. Veya onu yönlendirebiliyor. Hikayeyi çocuklarla birlikte oynadığımız için sinema ve çizgi filmden daha farklı oluyor tabi. Çocuklar en çok İbiş ve Karagöz'ü seviyorlar'' dedi.Haber: Emrah Karakuş