“Fındık üretmeye korkuyoruz”

    Şahin, “Bugün fındığın yüzde seksenini ihraç eden bir ülkede fındık politikasının olmaması o ülkenin tarım politikasının ayıbıdır. O ürünün yetişmiş olduğu bölge milletvekillerinin de ayıbıdır” dedi.

“ÜRETİCİ SORGULAMIYORSA KONUŞTUĞUMUZLA KALIR”
    Fındık ürününe sahip çıkılamadığını ve üreticinin de bunu çok fazla sorgulamadığını kaydeden Ordu Ziraat Odası eski Başkanı Onur Şahin, şöyle konuştu, “Maalesef yanlış fındık politikaları, pazardaki daralmaya müdahale edilememe, yeni pazarlar bulunamaması ve fındığın ihracatında devletin yeterli desteği, teşviki olmaması nedeniyle biz fındığı ürettiğimizde korkuyoruz. Nasıl oldu da çok fındık ürettik diye dövünüyoruz. Fındık üretimi başka ürünlere benzemez. Fındık ürünü rutubet olmayan ortama konulduğunda 1 yıl saklanabilen ve 1 yıl sonrada pazarını bulabilen bir üründür. Ama biz bu nimeti çok üretince yakınıyoruz. Bu durum politikasızlığın dik alasıdır. Bugün fındığın yüzde seksenini ihraç eden bir ülkede fındık politikasının olmaması o ülkenin tarım politikasının ayıbıdır. O ürünün yetişmiş olduğu bölge milletvekillerinin de ayıbıdır. Bakın bugün Sagra Ordu’dan kaçıyor. Türkiye’deki en önemli nutella ve tadella üretimini Trakya bölgesine taşıyor. Ordu’da ise işin sadece kabuğu kalıyor. İstihdam, katma değer azalacak. Kimsede çıkıp Sagra’ya neden gidiyorsun, derdine merhem olalım demiyor. Benim milletvekillerim elektrik direklerine pankart asmayla uğraşmayacak. Gelecek bu ürünün pazarını, sektörün, üreticinin sıkıntılarını ve tarım politikasındaki sorunları nasıl aşarızın çabasını gösterecek. Ama üreticide çok fazla talep etmiyor ve sorgulamıyorsa da Onur Şahin’in konuştuğuyla kalır.”

“FİYAT, REVİZE
 EDİLECEK Mİ?”
    TMO’nun 2017 sezonunda fındık alıp almayacağını ve fiyatı revize edip etmeyeceğini açıklaması gerektiğini belirten Onur Şahin, “Önemli olan TMO’nun 2017’de de ürün alıp almayacağıdır. İlk olarak TMO’nun bunu cevaplaması gerekiyor. 2017’de de piyasada olacaksanız ürün miktarı az mı olacak veya fiyatı revize edecek misiniz? Son olarak da dönüm başına kaç kg verme hakkı tanıyacaksınız? Eğer 2017’de rekolte normal gözüküyorsa o zaman sizin dönümüne 100 kg demeniz lazım. Bu üç sorunun iyi şekilde cevaplanması gerekir. Ben TMO fındık alacak diye boy boy beyanat veren milletvekillerine soruyorum; Bu rakamı biliyorlar mıydı? Biliyorlarsa neden müdahale etmediler. Eğer bu rakamı bildikleri halde sessiz kaldılarsa o zaman kusura bakmasınlar oy uğruna üç kuruşluk fındığı sattılar” dedi.

“AYIN 10’UN BELLİ OLUR”
    Fındıkta özellikle yüksek kesimlerde don olayının yaşanıp yaşanmadığının ayın 10’u itibariyle daha da netleşeceğini dile getiren Şahin, “Kar ve don ile ilgili bir özelik vardır. Fındıkta don olayını ürüne zarar verip vermediği noktasında tam olarak anlayabilmemiz için on günlük bir süre beklememiz gerekir. Eğer o karanfiller don olayında kuruduysa on gün içerisinde kararıyor. Bu durumu dile getirmek içinde şuan erken. Sıcaklık eksilere inmedi. Bunu ancak Mayıs’ın 10’unda konuşabiliriz. Tarım İl Müdürlüklerinin kontrolü ve açıklaması dışında bu konuya ilişkin söylenecek her söz spekülasyondur. Tarım Bakanlığının açıklamasına bakıldığında 550 tonun üzerinde bir ürün beklendiği ifade edilmiş. Aslında bakanlık üstü kapalı biçimde bu yıl fındığın iyi olacağını söylüyor” diye konuştu. 
Haber: Vedat Meral