EMEP, "Gerekçeleri inandırıcı değil.”

    16 Nisan Referandumu’nda yetkilerin tek kişide toplanmasını engellemek için HAYIR oyu verilmesini; herkesin maddeleri tartışarak okumalarının gerektiğini, başka yönetim biçimleriyle karşılaştırma yapılmasının da önemli olduğunu söyleyerek geçersiz dediği iddialar hakkında şunları söyledi.
“İddia-1: ‘Zor bir dönemeçteyiz. Başkanlık sistemi hızlı karar almamızı sağlar.’
    Bunu iddia edenler hangi kararı ‘hızlı’ alamadıklarını söyleyebilir. Meclis’te yaşanan tartışmaları boşa harcanan zaman olarak görmek, demokrasi karşıtı bir anlayışın göstergesi değil mi? En hızlı kararı padişah-kral da alamıyor.
İddia-2: ‘Çift başlılık ortadan kalkacak. 
Bir gemide iki kaptan olmaz.’
    Bir gemide iki kaptan olmaz ama makine dairesinin sorumlusu ayrı, haberleşmesinin sorumlusu ayrı, haritacıları ayrı olur. Yani bir gemide tüm görevler birbirinden ayrılmıştır. Aynen yasama, yürütme ve yargının birbirinden ayrıldığı gibi. Gemiyi tek kişi kullansın, dersek o gemi limandan bile çıkamadan batar.
İddia-3: ‘Koalisyonlar bitecek.’
    Hayır bitmeyecek. Diyelim ki, koalisyon kurmak iktidarın dediği gibi kötü bir şey olsun. Niye anayasa görüşmelerinde MHP ile koalisyon yapıldı? Başkanlık sistemi koalisyonu bitirecek bir sistem değildir. Sadece şimdi açık yapılan koalisyonlar, el altından yapılacaktır.
İddia-4: ‘İkinci İstiklal Savaşını veriyoruz.’
    İstiklal Savaşı, tek adam-padişahlık rejiminin ülkeyi soktuğu bataklıktan çıkarmak, emperyalist ülkelerin işgali sona erdirmek için verilmişti. Ve sonrasında daha demokratik bir rejime geçilmişti. Şimdi ise, zaten ekonomik ve siyasi olarak krize doğru giden ülkeyi daha da batağa sürükleyecek bir adım atlıyor. Meclis işlevsiz kılınıp, ülkenin gidişatı bir kişiye bağlanmak isteniyor. Böylesine bir geriye gidişe istiklal savaşı denilemez.
İddia-5: ‘Ülkeye istikrar gelecek.’
    15 yıl tek başına iktidar olan, istediği her yasayı Meclisten geçirebilecek oy sayısına sahip AKP, şimdiye kadar neden istikrar getirmedi? Getirmek istedi de elini tutan mı oldu? Cumhurbaşkanı Erdoğan ne istedi de Mecliste kabul görmedi?”(BÜLTEN)