Anlaşmalı boşananlara ceza yağıyor

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) görevlileri boşanan eşlerin birlikte yaşayıp yaşamadıklarının kontrolleri için saha denetimi yapıyor. Özellikle anlaşmalı boşanma sonucu haksız emekli maaşı almanın önüne geçmek için yapılan bu denetimler Ordu genelinde de uygulanıyor. Bu sayede ise birçok haksız şekilde ölmüş babadan maaş alan eşler tespit edilerek maaşları geriye dönük iptal yapılarak cezalı şekilde ödenen maaşlar geri isteniyor.
BOŞANAN EŞ EVE
 GELİYOR MU?
Birçok ilde yapılan saha çalışmalarında tek başına yaşadığını bildiren eşlere, SGK İl Müdürlüğü’nde çalışan denetmenler evine gelerek, apartman görevlisi-site komşusu site yöneticisi ile görüşüp, bazen telefon yoluyla görüşme yaparak boşanan eşin yalnız yaşayıp yaşamadığı, evine yabancı kişilerin girip girmediği,  geç saatlerde girip sabah erken saatte çıkan erkeklerin olup olmadığı ve kadının çalışıp çalışmadığı” soruluyor.
    SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Kanunu’nun “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir” şeklindeki 56. maddeyi işlettikleri ve yapılan işlemlerin bu maddeye göre yapıldığı belirtiliyor. Haber:Vedat Meral