BU KAFE ORDU’DA TEK

Sağlıklı beslenmeye ve sağlıklı yaşamaya özen gösteren kişiler sayesinde son yıllarda adı sıkça duyulan siyez unu, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilen bir un çeşidi olmaya başladı. Beyaz una göre daha sağlıklı olan bu un çeşidiyle hazırlanan yiyecek çeşitleri de giderek artıyor. Altınordu ilçesinde işlettiği kafede sadece siyez unuyla hazırladığı ürünleri satan Seda Tan ile konu hakkında konuştuk. Ordu’da kendilerinden başka bu tarz bir kafenin daha olmadığına dikkat çeken Tan, şu ifadelere yer verdi: “Sadece siyez unu kullanarak çeşitli yiyecekler hazırlıyoruz. Bu anlamda dışarıdan bakılınca sıradan bir kafe gibi görünsek bile aslında onlardan çok farklıyız ve şehirde tekiz” dedi. Beyaz un yerine alternatif un araştırması yaparken yaklaşık 6-7 yıl önce siyez unuyla tanıştığını belirten Tan, sözlerine şöyle devam etti: “Siyez, çavdar bunların hepsi atalık buğdaydır. Burada siyez unundan hem ekmek, hem de atıştırmalık ürünler yapıyoruz. Siyez unu sahip olduğu vitaminler bakımından çok zengin. Özellikle potasyum ve çinko deposu. Beyaz undan bir diğer farkı ise glisemik indeksi daha düşük. Şeker hastalarına ve diyet yapanlara genelde siyez unu önerilir. Bir de atalık buğday olduğu için genetiğiyle oynanmamış buğday türlerinden biridir” dedi.  “Ürünlerimiz pahalı değil” Tan: “Siyez unundan yaptığımız peynirli poğaçaların fiyatı 12 lira. Normal beyaz unla yapılmış poğaçalardan fiyat olarak çok yukarıda değil yani şu anki ekonomik koşullara göre gayet makul bir fiyat. Ayrıca yaptığımız poğaçalarda yüzde 100 tereyağı kullanıyoruz ve doyuruculuğu da çok iyi. 1 kiloluk ekmek fiyatımız ise 55 lira. Tamamen siyez unuyla yapıyoruz” dedi. “Siyez unu beyaz undan çok daha sağlıklı” Protein bakımından modern una göre daha zengin olan siyez unu çok sağlıklıdır. Binlerce yıllık geçmişi bulunan siyez buğdayı, buğday çeşitlerinin atasıdır. Çünkü tarihte ilk ekilen tahıllardan biridir.  Siyez unu; lif, A, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bunun yanı sıra içeriğinde selenyum, fosfor, magnezyum, folik asit ve demir mineralleri bulunur. Siyez unundan yapılan ekmek, klasik buğday ekmeğine göre daha besleyici, daha doyurucu ve sağlıklıdır. Siyez ununun glisemik indeksi beyaz undan daha düşüktür. Bu sayede siyez unundan yapılan ekmek kısa sürede acıkmaya neden olmaz. Kan şekerini aniden yükseltmeyen ve uzun süre tok tutan siyez unu, diyetisyen ve doktora danışmak koşuluyla diyabet hastaları tarafından tüketilebilir. Siyez unu kalori bakımından değerlendirildiğinde beyaz una göre daha düşük kalorilidir. Ayrıca lif ve protein zengini olduğu için metabolizmanın hızlandırılmasında etkilidir. Kilo vermeye yardımcı olan siyez unu zayıflamayı hedefleyen kişiler tarafından tüketilebilir. 
Folik asit bakımından zengin olan siyez unu hamilelerin tüketmesi için idealdir. Folik asidin yanı sıra vitamin ve mineral zengini olan bu un, anne sütünün artırılmasına da yardımcı olur. 
Zengin lif içeriği sayesinde siyez unu sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir. Sindirimi son derece kolay olan bu un, kabızlık ve mide şişkinliği gibi sorunların oluşmasını engeller. 
Siyez unu, kolesterol içermez. Bu nedenle kolesterol problemi olan kişiler doktora danışarak siyez unundan yapılan ekmeği kullanabilirler. Doymamış yağ, kalp ve damar sağlığının korunmasında etkilidir. Bu un çeşidi doymamış yağ bakımından oldukça zengindir. Doymamış yağ asitleri hem sindirimi hem de kilo vermeyi kolaylaştırır.