96 YAŞINDA BASTON YAPIP SATIYOR

Ordu’da yaklaşık bir asır yaşındaki Salih Elibol, ilerleyen yaşına rağmen hala çalışarak adeta gençlere taş çıkartıyor. Elibol, çocukken yaşadığı talihsiz olay sonrası  ayağının kırılması sonucu engelli kaldı ve akülü araç kullanarak günlük yaşamını idame ettiriyor. Aslında demirci olan ve yıllar önce işyerini kapatan Salih Elibol, bir arkadaşının kendisi için yaptığı bastonu çok sevdiğini ve kendisinin de baston yapmaya böyle karar verdiğini söyledi. Evinin oturma odasını atölyeye çeviren Salih Elibol, bitirdiği  bastonları ise akülü aracına dizerek sergiliyor ve isteyenlere satıyor.

“Bazılarına bastonları bedava veriyorum”

Baston yapımına uygun ağaçları işleyerek ürünler ortaya çıkaran Elibol, ekonomik durumu iyi olmayan bazı kişilere ise yaptığı bastonları hediye ediyor ve para almıyor. Elibol, yaşamının geri kalanını baston yaparak geçirmek istediğini çünkü bu işi severek yaptığını ifade etti. Henüz küçük bir çocukken ayağının kırıldığını söyleyen Elibol, şu ifadelere yer verdi; "Çocukken ayağım sakatlandı ve sonrasında okula gidemedim. Bu yüzden sadece ilkokulu bitirebildim. Sonra bir demir ustasının yanında çırak olarak işe başladım ve demicilik mesleğini iyice öğrendim. Bir süre demirci olarak çalıştım. Demircilik üzerine kendi dükkanımı açmaya karar verdim ve uzun yıllar boyunca da kendi işimi yaptım. Ayağım beni iyice zorlamaya başladı ve bu nedenle 1978 yılında demirciliği bırakmak zorunda kaldım. Emekli oldum ama emekli olduktan sonra kendime uğraş arayışı içerisine girdim. Bir arkadaşım benim için bir baston yapmıştı. Bastonu çok beğendim. Ben de baston yapmaya karar verdim. Herhangi bir ustadan destek almadan baston yapmaya başladım. Şimdiye kadar çok kişiye baston hediye ettim. Maddi durumu iyi olanlar ise bastonları parasıyla aldı. Garibanlardan hiç para almadım, almam da” dedi.

“Kalitesine göre fiyatlar değişiyor”

Elibol, şu ifadelere yer verdi; “Her çeşit baston yaptım. Mesela gümüş başlı ve işlemeli bir baston var. Onun fiyatı 4-5 bin lira civarında. Baston fiyatı kullanılan ağaca ve el işçiliğine göre değişir. Şu an en ucuz baston 300 liradan başlıyor” dedi.

“Boş durmaktan iyidir”

Sözlerine devam eden Elibol, şu ifadelere yer verdi; “96 yaşındayım ve hala bir şeyler yaparak zaman geçiriyorum. Canım sıkılıyor, yapacak bir şey bulamıyorum diyen gençlere çok üzülüyorum. Her zaman yapacak bir iş vardır yeter ki sizi gerçekten isteyin. Ne yaparsanız yapın ama boş oturmayın. Boşta kalmak hem ruhunuza, hem de vücudunuza zarar verir. Zamanınızı iyi değerlendirin ve hayatınızı israf etmeyin. Geçen zaman geri gelmez” dedi.

Özel Haber: Emrah Gemicioğlu