100 YAŞINA GİREN ASIRLIK ÇINAR UZUN YAŞAMIN SIRRINI VERDİ

Ülke genelinde yaşam süresinin en uzun olduğu şehirler arasında 7. sırada yer alan  Ordu’nun Perşembe ilçesi Boğaziçi Mahallesi’nde yaşayan 10 Mart 1924 doğumlu Hüseyin Aydoğan, 100’üncü yaşına girdi. 100 yaşında olmasına rağmen hiçbir sağlık problemi olmayan Aydoğan, adeta gençlere taş çıkartıyor. Bu kapsamda 100’üncü yaşına giren Aydoğan’a doğum gününde ailesi ve yakınları tarafından sürpriz kutlama yapıldı. Aydoğan, uzun yaşamın sırrının ise sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam tarzı olduğunu ifade etti. Çocukları, torunları ve torunlarının çocukları tarafından düzenlenen sürpriz doğum günü kutlaması renkli görüntülere sahne oldu.

“Her işini kendi yapıyor”

100 yaşına giren Hüseyin Aydoğan’ın ilerleyen yaşına rağmen hiçbir sağlık sorunu bulunmuyor. Ayrıca bahçe ve ev işlerini de kendisi yapıyor. Geçmiş yıllarda akraba bağlarının daha kuvvetli olduğunu söyleyen Aydoğan, şimdiki zamanlarda bu akrabalık ve komşu ilişkilerinin gün geçtikçe kaybolduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi; “Bu zamanlarda zaten küçük yaştan başlıyorum çocukluktan beri. Kendi kendime anılarımı anlatıyorum. Başka kimse yok yanımda ya o yüzden bende kendi kendime hayatımı anlatıyorum. Anlatıyorum dediğim düşünüyorum yani küçüklükten beri. Eski zamanları, Allah o günlere götürsün götürmesin fakat iyi zamanları da vardı. İyi zamanlar şöyleydi. Herkes birbirine bağlıydı. Konu komşu hısım akraba, geliş gidiş, yardımlaşma bağlı herkes iyiydi eskiden. Şimdi bunlar biraz kayboldu. Eski o tatlar biraz şimdi kullanamıyor” dedi.

“Az yiyin, düzenli uyuyun”

Sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrını veren Aydoğan, şunları söyledi; “Açıkçası ben hayatımda hiç güçlük görmedim. Fakirlik görmedim. Bir gün başka birinin işinde çalışmadım. Başkasının parasından da cebime 5 kuruş girmedi. Verdim ama almadım. Hayatım böyle geldi geçti. Sağlıklı beslendim. Yediğimi iyi bilirdim. O zamanlarda köyde de tanınmış kişiler hep benim yerime gelirlerdi. Bana uğramadan gitmezlerdi. Az yiyin, sağlıklı gıdalar tüketin, hareket edin ve düzenli uyuyun” dedi.

“100 yaşında olduğuna kimse inanamıyor”

Şu an hiçbir sağlık probleminin olmadığına değinen Aydoğan, şunları söyledi; “Allah’a şükür hiçbir ağrım sızım yok. Şu anda vücudumdan şikayetçi değilim. Aklımdan, fikrimden, yürümekten yana da sıkıntım yok  çok şükür olsun. Sıhhatim çok iyi şu anda. Görüyorum, geziyorum, dolaşıyorum. Daha ne olsun yani” dedi. Aydoğan, ailesi tarafından yapılan doğum günü kutlamasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, şunları söyledi; “Şimdiye kadar halihazır hayatımda böyle neşeli bir gün daha görmedim desem yalan olmaz. Hepsi sağ olsunlar, hepsine Allah hayırlı ve uzun ömür versin. Bu günlerimize çok şükürler olsun. Bugünlere geldik, 100 yaşına geldik. Babam 30 yaşında öldü, ben bu kadar yaşadım. Çok şükürler olsun. Allah herkese sağlıklı, neşeli, uzun bir hayat nasip etsin”  dedi.

Haber: Emrah Gemicioğlu